20
jul
'17

Dagboek Piet Beelen 'Nijmeegse Vierdaagse 2017'. (Dag 3 Groesbeek - foto's)

Dinsdag 18 juli is de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan, ieder jaar doen in Nijmegen ook weer verschillende 'diehard' wandelaars uit Noordwijkerhout en De Zilk aan mee. De redactie BON heeft Piet Beelen net als vorig jaar weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden...

en zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de ervaringen tijdens zijn 4e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht die dit jaar zijn 101ste editie beleeft.

Vorig jaar liep Piet nog in zijn "eentje' maar dit jaar heeft hij, net als twee jaar geleden, gezelschap gekregen van zijn zoon Sjoerd en gaan zij samen......maar met nog 42.000 andere deelnemers de dagelijkse tocht van 50 km (of 40/30) lopen.

Dag 3, de dag van Groesbeek en de 7 heuvelen.

De nachtrust word wreed verstoord door een takkeherrie die na een kort snooze moment in herhaling valt. Hup in de benen want Groesbeek wacht! Op de fiets zien we al wat bliksem in de verte en eenmaal op de Wedren is de eerste wolkbreuk een feit. Guus Meeuwis is een aardige man maar het dondert en het bliksemt en het regent wil ik voorlopig even niet meer horen. De wachtende wandelaars hullen zich in poncho's en gaan staan wachten op het startsein. 

De studenten staan doorweekt hun aanmoedigingen te brullen, respect om met dit weer te blijven staan! We kunnen redelijk tempo draaien en lopen via de bekende Radboud route de stad uit, ieder weggedoken in regenkleding en in zijn eigen bubbel. De route voert richting Malden en het wordt warempel droog. De vierdaagse camping Malden ligt er nog wat stilletjes bij en we spotten Monique van Maris (Bader) langs de route die ons graag even op de foto wil hebben.

Sjoerd heeft veel last van de scheenbenen dus besluiten we niet teveel te stoppen dus Malden word gepasseerd waarbij we uiteraard wel genieten van het feestje wat daar al aan de gang is. Op de polderweg tussen Malden en Mook spotten we een aanhangertje met daarin duo Dr Dijon, een echtpaar dat muziek maakt en rechtstreeks is weggelopen uit een aflevering van Man Bijt Hond, geweldig en zomaar middenin de polder.

Mook is ook al wakker en feestelijk, we treffen Peter die vorige week nog on Tour was met de Passie in Frankrijk! Via het kerkplein waar de hamburgers alweer liggen te spetteren in het vet (6:00) gaat het richting Middelaar waar we een jachthaventje passeren met een geweldig uitzicht Sjoerd wil een sanitaire stop inlassen.

Als we weer weg willen gaan voelen we de eerste dikke regendruppels en kunnen nog net onder een partytent duiken als de volgende hoosbui losbarst. Het water spoelt de tent in, de sluizen zijn op maximaal open gezet dus we koesteren ons droge plekje en nemen daar een tomatensoepje bij.

Het wordt weer droog dus snel de pas erin richting Plasmolen, het blijft dreigend qua neerslag en net voordat we het dorp in lopen barst de derde hoosbui los. Onder de overkapping schuilen we, samen met nog 400 collega's, tot de ergste zondvloed voorbij is. 

Soppend in de schoenen doorkruisen wij Plasmolen en slaan af naar Gennep, daar weten men er een prachtig feestje van te maken. De burgemeester en de pastoor heten ons welkom, de plaatselijke bakker doneert krentenbollen en de weergoden houden hun H2O eindelijk bij zich. Sjoerd heeft veel pijn en even denk ik dat hij de uitgeregende pijp aan Maarten gaat geven...

We spreken af dat we in het volgende dorp Millenaar een stop in gaan lassen om even te zitten. Ik heb nog een strip paracetamol die in combinatie met een worstenbroodje en een fles ice tea wat verlichting geeft. 

Na de koffie lijkt de dip verdwenen en lopen we in rap tempo via Milsbeek de extra lus in 2 studenten lopen met ons mee en weten heel veel te flauwe grappen die ons lachend door dit taaie stuk van de route brengen. Terug in Milsbeek meteen rechtsaf richting de St Jansberg, een col van de 2e categorie. Sjoerd doet een gooi naar de bolletjestrui en ik probeer de schade in het algemeen klassement te beperken tot 30 seconden achterstand.

Dalen is nog wel pijnlijk dus ik haal hem gelukkig bij en samen betreden we Breedeweg, feestelijk en vooral lang gerekt! Langs de kant mogen we even zitten bij een familie om de natte sokken te verwisselen voor droge en de schade aan de natte voeten te checken. (Gelukkig alleen wat schaafplekjes, geen blaren) We worden zeer gastvrij onthaald en men wil ons van snacks, drankjes en bouillon voorzien. We bedanken vriendelijk en vertrekken weer.

Breedeweg gaat via een grote rotonde over in het kolkende Groesbeek. De zon is gaan schijnen en het publiek zet het beste beentje voor. Feest, feest, feest en feest brengt ons aan het begin van de 7 Heuvelenweg. We stoempen omhoog tussen heel veel Campers en bijbehorende juichende menigte, we wanen ons op de Alp d'Huez maar missen alleen de mee rennende idioten in een duivelspakje of (nog erger) de mannenstring.

Op heuvel 2 treffen we BON, even een rustmoment met koude Cola van Jeanette en journalistieke vragen van Gidie. Camping buurman Kees sluit ook even aan en gedrieën gaan we op de foto.

Nog 7 km naar de finish, we kunnen prima doorlopen dus zijn snel in Berg en Dal met wederom een groot feest en gaan daarna richting Nijmegen. De intocht lijkt wel groter dan die van morgen, de straten zijn thematisch wit en rood versierd en we worden toegejuicht als ware we Olympisch kampioenen. Fantastische happening, we worden er zowat verlegen van!

Door naar de Wedren, Anne en Denise uit de vriendengroep van Sjoerd komen even checken of het nog goed gaat en drinken gezellig ons beloningsbiertje mee. Dag 3 is voltooid, morgen de Via Gladiola, het lijkt weer te gaan lukken!

Dagboek deel 3: dag 2, de dag van Wijchen.

Dagboek deel 2: dag 1, de dag van Elst.

Dagboek deel 1: De voorbereiding.

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.