19
jul
'17

Dagboek Piet Beelen 'Nijmeegse Vierdaagse 2017'. (Dag 2 Wijchen - foto's)

Dinsdag 18 juli is de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan, ieder jaar doen in Nijmegen ook weer verschillende 'diehard' wandelaars uit Noordwijkerhout en De Zilk aan mee. De redactie BON heeft Piet Beelen net als vorig jaar weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden...

en zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de ervaringen tijdens zijn 4e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht die dit jaar zijn 101ste editie beleeft.

Vorig jaar liep Piet nog in zijn "eentje' maar dit jaar heeft hij, net als twee jaar geleden, gezelschap gekregen van zijn zoon Sjoerd en gaan zij samen......maar met nog 42.000 andere deelnemers de dagelijkse tocht van 50 km (of 40/30) lopen.

Dag 2, de dag van Wijchen.

3 uur en de wekker begint vervelende herrie te maken! Na een korte nacht is het tijd om de schoenen weer aan te trekken en af te reizen naar de Wedren. Nog even een snelle kop koffie en dan door de scan om een rondje Wijchen te lopen.

De studenten zijn nog massaler aanwezig om ons uit te zwaaien al staat 1 dame wel heel nadrukkelijk aandacht te vragen aan haar vriend, ze weet nog iets anders op dit uur als tijdverdrijf en dat heeft met wandelaars niets te maken!

De colonne wandelt in gestaag tempo de stad uit via het universiteitsterrein. De sfeer is goed en de temperatuur ietwat zwoel. We lopen heerlijk, de pijntjes zijn verdwenen en het tempo ligt meteen hoog met in ons achterhoofd de beloofde hitte.

Al snel wandelen we ontwakend Alverna in, dweilorkest is al gestart en een plaatselijke coverband gooit diverse golden oldies uit de boxen. We haken aan bij een Duits peloton militairen die de gang er, naar goed Duits gebruik, er flink in hebben. Tot de eerste passage in Wijchen blijven we bij ze om daarna af te buigen richting Balgoij. 

Balgoij is een gehucht met 1 kerk en wat huizen maar wel een mooie rustpost. De plaatselijke blaaskapel tracht wat muziek te maken maar hebben de toonsoorten niet op elkaar af gestemd. De soep is echter heerlijk en ook de koude Cooolaaah gaat er goed in om half acht 's ochtends!

(Het voedingsritme raakt sowieso van slag als je vanaf half zes gebakken hamburgers en uien ruikt). De rust doet ons goed, we hebben al 22 km achter de rug en de beruchte dijk naar Niftrik wacht.

Er staat een heerlijk verkoelend briesje dus we lopen voor ons plezier en hebben ook een leuk onderwerp om over te brainstormen. Dochter Jenny is tijdens de Zwarte Cross ten huwelijk gevraagd door vriend Niek dus pluizen we alvast het op te voeren ABC uit en hebben de grootste lol! (maak je borst maar nat Jen!)

Als we bij de Z zijn is de dijk geslecht en staan we in Niftrik en lassen we de 2e stop in voor een broodje gebakken ei met ham en kaas en koffie, heerlijk. Even wat kletsen met de mede wandelaars en dan in de benen, Wijchen wacht en ik besluit op de lange polderweg even de kop te nemen en het tempo op te voeren.

Halverwege de polderweg staat een bord (zie foto) dat ons waarschuwt voor de komst van BlikOp maar dat zijn ze vast vergeten op te ruimen vorig jaar, de sponsor komt donderdag pas. Binnen no time landen we in Wijchen, feest, feest, feest en....hitte.

De boxen, bands, sproeiers en het publiek maken overuren, wat een gezelligheid en kabaal, geweldig! Wijchen uit kent de "Magic Mile" een kilometer lang staan de boxen gekoppeld en hoor je maar 1 soort muziek, fantastisch vinding, ik zou zeggen doe maar 50 Magic Miles.

Wijchen uit met een handvol tomaatjes en een verse fles water richting Beuningen. De collega's van de 40 en 30 zijn van af de zijkanten ingestroomd en zorgen dat we weer wat omlaag gaan in het tempo.

We komen de man met de hamer tegen, signalement; eind 40, licht kalend, zittend in de laadruimte van een Mercedes Sprinter en im het bezit van een voorhamer! Het rustpunt van de wandelbond nadert, Sjoerd heeft last van hitte stuwing en krijgt een dipje, lastig voor hem want er moet nog 12,5 km worden gewandeld.

Na wat koude drank en een kwartier zitten in de schaduw starten we weer op en slenteren naar Beuningen, ook hier feest, feest, feest en nog eens feest. Wat opvalt is het grote aantal wandelaars dat loopt te appen terwijl er zoveel te zien is, zonde!

Vanuit Beuningen is het maar een klein stukje naar Weurt waar we even onder de partytent bij Ada van Steijn (vrouw van Henk) bijkomen en ons opmaken voor de laatste 5 km. Sjoerd begint langzaam uit de dip te komen en samen lopen we de saaie route over het industriegebied voordat we de buitenwijken inlopen. Sproeiers verdrijven elke keer tijdelijk de 31 graden en de aangeboden ijsjes, stukken meloen en komkommer vinden gretig aftrek. 

De Waalkade komt in zicht en daarna de klim naar boven waar het grote roze feest wacht. 3 dragqueens heten ons welkom, Sjoerd en ik zijn het erover eens dat we weliswaar warm zijn geworden maar dat dat niet aan voornoemd trio lag! Feest is het wel, Nijmegen is geheel roze en vanaf de Waalkade tot het FaberPlein is het een smeltkroes van ludiek geklede dames en heren al is het onderscheid soms slecht te maken.

We lopen, ondanks de gezelligheid, toch maar door richting Wedren waar we om 14:00u finishen en ons een beloningsbiertje wacht, aangeboden door Kirsten en een nieuwe stempelkaart verkregen wordt voor donderdag, de dag van Groesbeek en het hoge bezoek van BON.....

Sjoerd is een absolute bikkel, ik heb vandaag absoluut voordeel van mijn trainingskilometers, benieuwd hoe we morgen de dag door gaan komen. Eerst maar douchen en eten en herstellen, het beloofde onweer is nog niet losgebarsten dus we zullen een warme nacht tegemoet gaan!

Dagboek deel 2: dag 1 de dag van Elst.

Dagboek deel 1: De voorbereiding.

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.