Datum: 05-07-2020 - 18:37
12
jul
'17

'Een gewaarschuwd mens telt voor twee' vakantietips van de politie en Dunea.

Politie: De zomervakantie staat weer voor de deur. Mogelijk bent u vaker van huis vanwege het goede weer of gaat u op vakantie. Natuurlijk wilt u voorkomen dat inbrekers hun gang kunnen gaan terwijl u afwezig bent. Daarom is het belangrijk om uw huis veilig achter te laten. Een aantal tips om dit te doen:

Denk goed na over wie u vertelt dat u op vakantie gaat:
Geef het door aan mensen die u vertrouwt, met het oog op sociale controle. Pas op met het plaatsen van uw reisdata op social media en het hebben van een overduidelijke afwezigheidsboodschap op uw voicemail. Ook is het verstandig om op het adreslabel aan uw koffer alléén uw telefoonnummer en e-mailadres te zetten, dus niet uw huisadres. Deze labels kunnen door de verkeerde mensen worden gelezen.

Zorg dat het lijkt alsof er iemand thuis is:
Als uw gordijnen de hele dag dicht zijn is het bijvoorbeeld vrij duidelijk dat er niemand thuis is. U kunt aan de buren vragen om de gordijnen af en toe open en dicht te doen en stapels post in de gang weg te halen zodat het lijkt of er iemand thuis is. Ook kunt u met tijdschakelaars zorgen dat uw huis ’s avonds verlicht is en uw buren vragen om hun auto op uw oprit te plaatsen.

Doe alles op slot:
Vergeet niet alle deuren en ramen dicht te doen. Denk ook aan het afsluiten van de schuur en/of berging. Overweeg het gebruik van anti-inbraak strips en extra hang- en sluitwerk. Als u in het bezit bent van een kluis kunt u deze gebruiken om uw waardevolle spullen/documenten veilig te bewaren. Verberg geen sleutels in de tuin of onder de mat. U kunt wel een reserve-exemplaar aan uw buren geven.

Meer tips vindt u op de websites www.hoeveiligismijnwijk.nl en www.politie.nl

Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea.

Terug van vakantie? Eén minuut kraan doorspoelen.
U kunt er op elk moment van de dag op vertrouwen: lekker en betrouwbaar drinkwater, zo uit de kraan. Veel mensen missen dit tijdens hun verblijf in het buitenland. Maar als u van huis bent, staat het water thuis stil. Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea adviseert daarom na vakantie de waterleidingen in huis even door te spoelen.

Kraanwater is beperkt houdbaar en kan het beste vers gedronken worden. Tijdens vakanties staat het water een tijdje stil. Dit kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. Er is geen gevaar voor de gezondheid, maar de kwaliteit, smaak en geur van het water kan anders zijn dan gewend. Het is daarom verstandig om bij thuiskomst de kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen. Laat het water één minuut lang rustig stromen. 

Doorspoeltips
• Begin met de kraan die het dichtste bij de watermeter zit.
• Open van elk tappunt de koud- en/of warmwaterkraan.
• Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt.
• Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding. Maakt u daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn.
• Het is niet nodig brandslanghaspels door te spoelen. Deze zijn beveiligd of gekoppeld aan een leiding waarin water doorstroomt naar een kraan verderop.
• Het water dat er na een minuut uit komt, is weer van prima kwaliteit.  

Lekker en betrouwbaar drinkwater
Het drinkwater dat Dunea levert, voldoet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Waterleidingwet en in het Waterleidingbesluit. Dat wordt dagelijks gecontroleerd. Zo bent u verzekerd van heerlijk zuiver kraanwater, 24 uur per dag, 7 dagen per week!