Datum: 10-08-2020 - 07:54
25
jun
'17

Oost ontmoet West: VVSB naar Hirado Japan.

De gemeente Noordwijkerhout heeft reeds enkele jaren een officiële stedenband met de Japanse gemeente Hirado. Hirado is een bijzonder plaats om een stedenband mee te hebben, omdat het een  belangrijke rol heeft vervuld in het ontstaan van de bijzondere betrekkingen van Nederland met Japan. De vriendschap...

met Hirado is ooit in 2001 begonnen met een voetbaluitwisseling. Met deze uitwisseling zijn er in 10 jaar tijd zo’n 100 VVSB-ers naar Hirado en 100 Hirado-voetballers naar Noordwijkerhout gegaan. Na deze periode werd er een officiële stedenband gesloten en vonden de gemeentebesturen het tijd om de jeugduitwisseling uit te breiden. Er werd afgesproken een structureel uitwisselingsprogramma op te zetten tussen de middelbare scholen in beide gemeenten.

Deze stedenband heeft als doel het bevorderen van de bestaande vriendschap en het creëren van een basis voor verdere uitwisseling, samenwerking en ontwikkeling op het gebied van jeugd, cultuur en economie. Inmiddels wisselt het Teylingen College als sinds 2012 jaarlijks groepen scholieren uit met de drie high schools in Hirado. Er worden vooral culturele activiteiten gedaan, speciale lessen gevolgd op de scholen en andere zaken ondernomen om elkaars cultuur te leren kennen.

De taalbarrière legt ook vaak de basis voor hechte vriendschappen tussen de leerlingen. De leerlingen verblijven tijdens het programma in gastgezinnen. Dit is een unieke kans om het leven in een andere wereld te ontdekken. Het bestuur van de Stichting Hirado-Noordwijkerhout bestaat uit Bart de Haas (voorzitter) en Rick Borst (secretaris). De warme band tussen de voetbalbond in Hirado en VVSB is nooit verloren gegaan.

In de tussentijd brachten een aantal trainers van de Japanse voetbalbond reeds een bezoekje aan Noordwijkerhout en de club VVSB. Ook tijdens het bezoek van de leerlingen uit Noordwijkerhout in Hirado werd de Nederlandse delegatie steevast een avond in de watten gelegd door de Hirado voetbalbond.

Bart de Haas: “Die ontvangsten zijn altijd zeer hartelijk en altijd komt de vraag terug of we niet weer een soort van uitwisseling op voetbalgebied kunnen realiseren. Ze willen dolgraag weer dat er bijvoorbeeld teams over en weer uitgewisseld worden. De ervaringen uit het verleden tellen daarbij zwaar: ze vonden het fantastisch! We hebben de handschoen opgepakt en zijn sinds een jaartje weer in gesprek om tot een hernieuwde uitwisseling te komen.

Vanuit kostenoverweging, de reis wordt door de trainers zelf gefinancierd, hebben we besloten eerst met een groep trainers die kant op te gaan en vervolgens te kijken of en wanneer we dat kunnen uitbreiden. Het idee is in Japan met open armen ontvangen en het is bijna zover: op 20 juli vliegen 5 trainers van VVSB en ikzelf namens de Stichting richting Fukuoka om vervolgens naar Hirado door te reizen. Op 28 juli keren we terug op Nederlandse bodem.”

Bart de Haas namens de Stichting, Maarten Koop, Ed van Wetten, Ardy de Jong, Roy van de Bosch en Dexter Geerlings kijken uit naar de kennismaking met het land van de Reizende Zon en zijn (voetbal)cultuur. Voor Ed en Dexter is het de eerste keer dat zij Japan aandoen, Maarten, Ardy en Roy brachten al eens een bezoek aan Hirado.

Maarten: “Ik heb het geluk gehad als trainer tweemaal met een groep 13- en 14-jarigen een bezoek te mogen brengen aan Hirado. Ardy en Roy waren als broekies toen danig onder de indruk, net als ik overigens! Dat ze nu als volwassenen en als trainers meegaan, maakt het voor mij wel uniek. We gaan daar heen om onze voetbalkennis te delen met de trainers aldaar.

Ze zijn nog altijd onder de indruk van de manier van spelen in Nederland, als vergeten ze wel eens dat de gloriedagen wel een beetje achter de rug zijn. Maar met het bijzondere verhaal van VVSB, onze kennis van ‘de Hollandse School’ en onze kijk op opleiden van talent hebben we meer dan genoeg materiaal om daar met de Japanse trainers aan de slag te gaan.

We zullen presentaties geven, clinics aan de jeugdtrainers met behulp van Japanse teams en hopelijk hebben we genoeg tijd over om ook de bijzondere cultuur op te snuiven. Dat komt goed, de Japanners kennende wordt het opnieuw een bijzondere ervaring die we wellicht kunnen omzetten in een permanente uitwisseling van trainers én kennis!”

Tekst en foto's  Bart de Haas.