02
jul
'17

Saskia Warmerdam scheidsrechter op EK rolstoelbasketbal op Tenerife. (laatste update verslag en foto's)

Bij de laatste Paralympische Spelen van Rio de Janeiro die in september 2016 werd gehouden in Brazilië, kwam Saskia Warmerdam uit Noordwijkerhout in actie als scheidsrechter bij het rolstoelbasketbal. Zij was destijds de enige scheidsrechter uit Nederland die tijdens de Paralympics mocht fluiten, via een dagboek op BON...

konden we haar belevenissen in Rio toen volgen. Maar opnieuw is Saskia uitgenodigd om als scheidsrechter bij een groot internationaal toernooi actief te zijn en wel bij het EK rolstoelbasketbal op Tenerife. Saskia gaat net als toen in Rio ons met tekst en foto's op de hoogte houden over haar belevenissen bij het EK op het Spaanse eiland.

Saskia komt oorspronkelijk uit Voorhout, maar woont nu alweer 10 jaar in Noordwijkerhout. In het dagelijks leven is ze arbeidskundig casemanager bij MCS arbo in Warmond. Naast het fluiten van (rolstoel)basketbal (alles behalve hereneredivisie) loopt Saskia graag hard bij de kanjers van de NSL, maar lekker luieren op het strand is ook geen straf voor haar.

In 2008 heeft Saskia haar internationale licentie voor het rolstoelbasketbal gehaald en toen is het heel snel gegaan. Naast EK's en WK's heeft ze ook in Londen en in 2016 in Rio op de Paralympics mogen fluiten.

Twee Nederlandse rolstoelbasketbal teams hebben zich voorbereid op de thuisbasis Papendal voor het EK 2017. Op het laatste EK wisten beide teams zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen in Rio 2016. De heren zelfs voor het eerst in 12 jaar tijd! Dit leverde een bronzen Paralympisch medaille op voor de Nederlandse vrouwen en een 7e plaats voor de Nederlandse mannen.

Inmiddels hebben beide teams deze prestatie achter zich gelaten en zijn alle ogen gericht op Tenerife. Van 19 juni -1 juli zal daar de volgende topprestatie geleverd moeten worden. De teams gaan ten strijde onder het motto: 'To battle is our nature', u kunt ze volgen via de volgende link, klik hier.

EK Rolstoelbasketbal Tenerife 2017, door Saskia Warmerdam.

Verslag 4 > 02-07-2017.
Vrijdag 30 juni: Gisteravond was de wedstrijd om plek 7 tussen Israël en Italië en dus het laatste ticket voor het WK in Hamburg volgend jaar. Ze zouden elkaar geen millimeter ruimte geven. Een uitdaging voor de scheidsrechters om dit in goede banen te leiden. Bij de rust was het 1 punt verschil, maar uiteindelijk bleek Italië de sterkste: 59-53. Vreugde en teleurstelling liggen dicht bij elkaar.

Voor mij de laatste wedstrijd van het toernooi. Nederland speelt in 2 van de 4 laatste wedstrijden, waar ik heerlijk van ga genieten. Als scheidsrechter moet je neutraal zijn, dus ik zal stilletjes juichen voor onze mannen en vrouwen.

Helaas de heren verliezen in de laatste minuut van een super spannende wedstrijd met 61-56 ven de Duitsers.... De dames winnen in een keurige wedstrijd die halverwege nog gelijk was met 56-46 van Duitsland en zijn Europees kampioen!!

Verslag 3 > 29-06-2017.
Dinsdag 27 juni: De heren van Nederland hebben met 63-49 in de kwartfinale van Israël gewonnen. Ze staan woensdag in de halve finale tegen GB en zijn ook al zeker van deelname aan het WK in Hamburg volgend jaar. Ik mocht Duitsland tegen Spanje fluiten. Met nog ruim een minuut op de klok en 1 punt voorsprong voor Duitsland, vroeg de coach bij balinname van Spanje om een stoelcontrole van een van de Spaanse spelers. Als de stoel correct is, krijgt de Duitse coach een technische fout (1 vrije worp plus zijkant voor Spanje) en als de stoel illegaal is, dan krijgt die speler een diskwalificerende fout (2 vrije worpen plus zijkant voor Duitsland). Het momentum van Spanje was hierdoor sowieso weg...De stoel was illegaal en dus moest de speler weg. Slim van de coach, jammer dat de wedstrijd zo wordt beslist... it's all in the game.... Het protest was ontvankelijk, maar niet gegrond. Geen verdere consequenties dus.

Ik floot gisterochtend de wedstrijd tussen Israël en polen. De winnaar is direct verzekerd van een WK-ticket. De verliezer heeft nog 1 kans in de wedstrijd om plek 7 en daarmee het laatste weg te geven ticket. De eerste helft ging gelijk op. Bij rust was het 2 punten verschil. In de tweede helft gaven de Polen gas en werd het 72-89. Na mijn wedstrijd speelden eerst de NL- dames tegen GB. Het begin zag er niet goed uit en bij rust was er sprake van een achterstand van 6 punten (19-25). Om de finale te halen moest er dus nog wel wat gebeuren... de tweede helft was compleet anders. De dames gingen er op en erover... en wonnen met 59-42! Daarna was het de beurt aan de mannen. Het zou een enorme stunt zijn als die van GB zouden winnen. Dat gebeurde dan ook niet, maar ze hebben het wel heel goed gedaan!! Met 17 punten verliezen van GB is absoluut geen schande!

Woensdag 28 juni het uit bed gerold, want vanwege mijn verjaardag was er een feestje voor mij georganiseerd. Niet alleen op het veld, maar ook daar buiten zijn we een team. IWBF wordt niet voor niets vergeleken met een familie! Nu relaxen bij het zwembad en dan vanavond ben ik een van de gelukkigen die de wedstrijd voor het laatste WK-ticket mag fluiten tussen Israël en Italië.

Verslag 2 > 27-06-2017.
Zaterdag 24 juni was het bewolkt en dus we hoopten dat het iets koeler in de sporthal zou zijn. Ik moest de wedstrijd voor het optreden van de Nederlandse heren fluiten, dus ik kon na de postgame die wedstrijd zien. Elke wedstrijd wordt bekeken door een supervisor en daarna krijg je dus feedback ondersteund met clips van de wedstrijd. Onze wedstrijd waren de dames van Spanje tegen Frankrijk. De wedstrijd die eigenlijk bepaalt wie er naast Duitsland, GB en NL in de halve finales komt.

Het was geen makkelijke wedstrijd om te fluiten, maar we hebben het gefikst ?. Frankrijk bleek uiteindelijk de betere ploeg en won met 56-50. De heren wonnen in een spannende wedstrijd met 2 punten van Italië. De kans op een plek in de kwartfinales wordt voor hen steeds groter! De dames hadden 's morgens hun plicht al gedaan en wonnen afgetekend met 63-35 van Great Brittain.
 
Op zondag 25 juni speelden de heren van Nederland (Arie Twigt uit Katwijk is een van de jonkies bij Nederland) voor mijn wedstrijd tegen Zwitserland. Een mooie overwinning van ze: 75-41. Als ze morgen ook winnen, ontlopen ze de sterkste teams (GB en Turkije) in de kwartfinale. Mijn wedstrijd was weer een spannende. En de gemoederen liepen op. Uiteindelijk won Frankrijk met 2 punten van Polen: 66-64.

De dames van Nederland deden na mijn wedstrijd hun plicht en wonnen met overtuigende cijfers van Spanje: 72-28. Morgen de laatste dag in de poulefase en mag ik voor 2 herenwedstrijden mijn fluit voor de dag halen...
 
Maandag 26-06-2017 was een volle dag in de sporthal. Eerst zelf de heren van Duitsland tegen Israël fluiten in sporthal 2. Een van de 24 secondenklokken was stuk, dus dat werd improviseren. De speaker gaf steeds aan wanneer het 10, 5 seconden en lager was. Hij was er niet blij mee, maar niet spelen was geen optie... De Duitser wonnen uiteindelijk redelijk gemakkelijk met 85-55.

Daarna op naar sporthal 1, waar ik de wedstrijden tussen die van de dames en heren van Nederland mocht fluiten. De heren speelden erg goed en door de Spanjaarden te verslaan met 60-54, zijn ze eersten in de poule geworden. Morgen spelen ze de kwartfinale tegen Israël. Frankrijk en Zwitserland maakten het ons niet heel moeilijk: 74-61. Zij gaan spelen voor de plekken 9-12.

De dames van Nederland leken tegen zichzelf te spelen en verloren (voor mij onverwacht) met 61-55 van de Duitsers. Die lijken altijd tegen Nederland hun beste wedstrijden te spelen. Een van de speelsters had meer dan 40 punten!! (bekijk de nieuwe foto's in de fotogalerij)

Verslag 1 > 24-06-2017.
Als eerste kregen we 2 dagen lang een clinic om de neuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen. Woensdag 21 juni gingen we na 3 kwartier wachten, op transport naar de openingsceremonie en deze was in het Spaans....dus weinig van meegekregen. De openingswedstrijden van het toernooi waren voor de 2 Spaanse teams, maar de dag erna zou het pas echt gaan beginnen.

Donderdag 22 juni mocht ik mijn eerste wedstrijd fluiten en dat was Great Britain tegen Duitsland. Het werd een spannende wedstrijd, die Duitsland pas op het laatst met 2 punten won. In de sporthal is geen airconditioning en dus het was bloedheet! De Nederlandse mannen verloren hun eerste wedstrijd met 3 punten van Polen (58-61) en de Nederlandse dames hebben hun eerste wedstrijd met 59-30 van Frankrijk gewonnen.

Vrijdag 23 juni heb ik weer twee wedstrijden gefloten. Eerst Spanje - Polen en dat werd een fysieke wedstrijd die door Spanje werd gewonnen met 70 tegen 59. De laatste wedstrijd van de dag was ook voor mij, Duitsland tegen Zweden. Deze wedstrijd werd gemakkelijk door de Duitsers gewonnen.  De NL-dames wonnen zoals verwacht dik van Turkije en de NL-heren versloegen Frankrijk met 3 punten. De hallen zijn hier net een sauna, na 2x heen en weer rennen komt het vocht uit alle poriën...pfff

Tekst en foto's Saskia Warmerdam.