Datum: 08-08-2020 - 02:08
12
jun
'17

Leeuwenhorst valt weer in de prijzen bij 6e editie 5roefestival: Een Echt theaterfeest. (foto's)

Afgelopen zondag vond voor de 6e keer het 5roefestival plaats in Noordwijkerhout. In dit Jongeren theaterfestival strijden 8 groepen uit heel Zuid Holland met een voorstelling van 30 minuten om de prijzen. De dag gaf een prachtig beeld van wat er in jeugdtheaterland...

zoal gepresteerd wordt.  

In een fantastische sfeer speelden de 8 deelnemende groepen hun voorstellingen in de twee goed ingerichte theaterzalen van College Leeuwenhorst. De organisatie was perfect en de zalen zaten steeds goed vol. Ook deze keer was het gemiddelde niveau  hoog en viel er veel verschillende theatervormen te genieten.

De vakjury bestond dit jaar uit Esther Scheldwacht (actrice, regisseur), Jessica Zeylmaker (actrice)  en Korneel Evers (acteur). Aan hen de lastige taak om alle voorstellingen kritisch te bekijken en de prijswinnaars te selecteren.

Leeuwenhorst valt weer in de prijzen!

Van donderdag t/m zaterdag schitterden de leerlingen van College Leeuwenhorst op het podium van de twee theaterzalen in de school.Leeuwenhorst heeft al jaren lang een rijk theaterleven. Het is bijzonder dat een dergelijk festival op een school mogelijk is zeker als je beseft dat de organisatie voor een groot deel in handen is van leerlingen zelf.

Een indrukwekkend staaltje samenwerking en inzet. Uiteraard worden zij hierin begeleid door theaterdocenten Laura Martin en Nicolette Alkemade  en  een aantal collega’s die zich hier iedere jaar weer vol overgave op storten.

Alle theaterleerlingen lieten zich van hun beste kant zien tijdens de 7 voorstellingen die in die drie dagen op de planken werden gezet.
* Klas 1 zette met “Een dolend ridderverhaal” een leuke voorstelling neer over Don Quichot en Koning Arthur.  Bijzondere aan deze voorstelling was de samenwerking met de ARTKLAS die de prachtige kostuums had gemaakt.  
* Klas  2 speelde “Atalanta”.  Een spetterende voorstelling met veel beweging, humor  en een hoog tempo .
* Klas 3 bracht “Een vreemde cel”. De teksten waren gebaseerd op uitspraken van jongeren in TBS inrichtingen die het spoor in hun leven weer moesten vinden.  In een indrukwekkende, vaak beklemmende sfeer brachten de spelers het thema zeer overtuigend over het voetlicht.
*Klas 45b speelde “Dat je denkt dat je denkt aan vroeger” over het maken van keuzes en de zoektocht naar de zin van het leven.  Op een verrassende  manier werden scenes uit heden en verleden door elkaar vermengd. Helder vorm gegeven en knap en beheerst gespeeld.

5roefestival: Hét Jongeren Theaterfestival voor Zuid Holland.
Op zondag waren er  9 prachtige voorstellingen op een dag te zien tijdens het 5Roefestival. Het is een traditie dat dit regionale theaterfestijn, georganiseerd door de Stichting Meedoen Aan Cultuur, de afsluiting vormt voor het Leeuwenhorst Theaterfestival. Volgens deelnemers en juryleden was het wederom een groot succes.

De bedoeling van dit festival is de jongeren buiten hun eigen kring een podium te bieden en naar elkaars presentaties te laten kijken. De ervaring leert dat dit enorm inspirerend en stimulerend werkt. In totaal 8 groepen uit Zuid Holland streden met voorstellingen van 30 minuten om de prijzen. De dag  geeft een mooi beeld van wat er op theatergebied door jongeren te beleven valt en dat is veel.  

Prijzen.
College Leeuwenhorst sleepte twee prijzen in de wacht: Len Caspers kreeg de 1ste prijs voor beste acteur en Laura Martin kreeg de tweede prijs voor Beste Regie. Een resultaat om trots op te zijn! De prijzen voor Beste groep gingen naar het Segbroek College uit Den Haag en JTS ToBe uit Dordrecht.

* 1ste prijs voor Beste Groep: Segbroek Theaterklas 4 (Den Haag). (citaten uit het juryrapport: “Aan elkaar gewaagd en met veel lef en persoonlijkheid straalde deze groep ontzettend veel spelplezier uit”).

* 2e prijs Beste groep: JTS ToBe Dordrecht. (jury: ”het gemiddelde spelniveau van deze groep lag erg hoog”)

* 1ste prijs Beste acteur : Len Caspers, College Leeuwenhorst, Noordwijkerhout (jury: “Wist de jury te overtuigen met zijn geloofwaardigheid. Mooi ingetogen spel”)

* 2e prijs Beste acteur: Nanne Bijlsma, JTS ToBe Dordrecht. (jury: “opvallen in het geheel door zijn  timing en eigenheid, maar ook het samenspel met anderen gaat hem vlot en soepel af”)

* 1ste prijs Beste actrice: Fabienne Vroman, Tooropmavo, Rotterdam. (jury: “Mooi geloofwaardig spel. Een actrice die zich zonder dat het moeite  lijkt te kosten, voor 100% in haar rol gooide”)

* 2e prijs Beste actrice: Marjolein Paardekooper, JTS Theaterplaats. (jury: ”deze actrice had  waarachtigheid op het toneel. Ze durfde verschillende kanten op te zoeken in haar rol”)

* 1ste prijs Beste regie: Marian Pankow, Segbroek College (jury: ” Verrassend en met humor en intelligent vorm gegeven. Inhoudelijk zeer prikkelend”)

* 2e prijs Beste regie: Laura Martin, College Leeuwenhorst. (jury: “het was indrukwekkend, spannend en ontroerend om naar te kijken. De acteurs waren mooi, geconcentreerd en scherp in hun spel”

Verslagen en foto’s zijn te vinden op www.facebook.nl/5roefestival. Volgend jaar vindt het festival plaats op 10 juni 2018. Inschrijving kan vanaf nu op www.5roefestival.nl.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de volgende fondsen en bedrijven: Fonds 1818, het VSB fonds, Het Prins Bernhardfonds, de Ruigrok Stichting, Stichting Boschuysen, Evelements, 52grdn nrdrbrdt. Evelements, Ardito fotografie. Het 5roefestival is een project van de Stichting Meedoen aan Cultuur.

Tekst en foto Sjef van Leeuwen (TCL).