Datum: 26-11-2022 - 19:59
10
jun
'17

Het onderwerp fusie leeft niet bij de inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk. (foto's)

Deze week kregen de inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk de gelegenheid om rechtstreeks vragen te stellen aan de politiek over de mogelijke fusie van Noordwijkerhout met Noordwijk. Burgemeester Goedhart hield afgelopen donderdag via Facebook een live vragenhalfuurtje....

Burgemeester Goedhart beantwoordde een aantal vragen die door verschillende inwoners al eerder via de mail waren gesteld, maar ook live via Facebook kon men nog vragen stellen. Er werden een tiental vragen gesteld en de burgemeester gaf daar zo goed mogelijk antwoord op, klik hier voor het nieuwsitem.

Vandaag zaterdag 10 juni was er door de politiek een fusierondrit gepland langs: twee plaatsen in De Zilk (Trefcentrum De Duinpan en bij de supermarkt) en drie in Noordwijkerhout (Munnekeweij, De Witte Kerk, Puyckendam).

15 college- en raadsleden wilden op deze dag graag met de burgers in gesprek komen over de mogelijke fusie met Noordwijk en daarbij te horen wat voor inwoners belangrijk is in het besluit hierover.

Maar blijkbaar leeft het onderwerp niet erg bij de inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk, want in totaal kwamen rond 30 mensen op de mogelijkheid af om hun zegje te kunnen doen over dit onderwerp.

De vragen waren grotendeels dezelfde als die in het vragenhalfuurtje met de burgemeester werden gesteld afgelopen donderdag. De voor- en tegenstanders van een mogelijke fusie hielden elkaar daarbij op zaterdag redelijk in evenwicht.

 

De zeer matige belangstelling voor het onderwerp fusie bleek al eerder, want de nieuwsberichten (23 in totaal) over een mogelijke fusie zijn (blijkt uit de bezoekcijfers) maar heel matig bekeken op BON.

Ook eerdere bijeenkomsten van de gemeente om te praten over de fusie werden slecht bezocht. De discussie op de social media (Facebook BON) is minimaal en de petitie van NZLokaal 'Noordwijkerhout Zelfstandig' heeft tot nu toe pas 205 ondertekenaars opgeleverd.

Het vervolg:
Op 6 juli 2017 nemen de gemeenteraden een definitief besluit over het herindelingsadvies van de colleges. Daarbij worden de ‘nota van beantwoording’ en de financiële scan betrokken. De raadsvergaderingen van 6 juli 2017 vinden tegelijkertijd plaats in de raadzalen van Noordwijk en Noordwijkerhout, aanvang 20.00 uur.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd de raadsvergaderingen bij te wonen. De raadsvergadering van Noordwijkerhout is ook live te volgen via de webcast op de gemeentelijke website. Bollenstreek Omroep (BO) zendt de raadsvergadering van Noordwijk live uit. Vervolg

Nadat de gemeenteraden op 6 juli 2017 akkoord zijn gegaan met het herindelingsadvies, wordt het herindelingsadvies verzonden naar de provincie. De provincie stuurt het herindelingsadvies door naar de minister.

Van juli 2017 – 1 januari 2019 wordt een wettelijk traject gevolgd onder regie van de minister. De gemeenteraadsverkiezingen in Noordwijk en Noordwijkerhout vinden later plaats, namelijk in november 2018. De nieuwe gemeente start op 1 januari 2019.

Foto's BON.