Datum: 26-10-2021 - 22:59
03
jun
'17

Vaandel 100-jarige NOV tentoongesteld bij NoVaTo. (foto's)

Dit jaar bestaat het NOV, de Noordwijkerhoutse Ondernemersvereniging, maar liefst 100 jaar en dat heeft men onlangs gevierd met alle deelnemende ondernemers tijdens een gezellige feestavond. Op deze avond nam Floor Vink de microfoon en hij richtte het woord tot...

het bestuur van het NOV. Hij gaf aan dat hij onlangs de opslag van het NOV had doorgespit en daar kwam hij het eerste en enige vaandel van de ondernemersvereniging tegen. Een prachtig vaandel wat net zo oud is als de vereniging zelf en dus ook 100 jaar.

Het idee ontstond daarbij om het vaandel in bruikleen te geven aan NoVaTo (Noordwijkerhout Van Toen) nu men weer met een expositieruimte in het centrum van het dorp vertoefd. Afgelopen donderdag overhandigden NOV-voorzitter Monique Verdegaal en Floor Vink het vaandel aan Abe Bader de voorzitter van NoVaTo.

Het vaandel heeft een mooie prominente plaats gekregen in de expositieruimte aan de Zeestraat waar u hem kunt gaan bekijken. Voor meer informatie over NoVaTo bezoek dan hun website, klik hier. Foto's van de overhandiging en het museum in de fotogalerij.

100 jaar middenstand/ondernemersvereniging in Noordwijkerhout.

Uit de eerste papieren blijkt dat omstreeks mei 1917 de R.K. Hanzevereniging St. Jozef in Noordwijkerhout werd opgericht, met als bestuursleden de heren de Kler en Cor Geerlings uit de Zeestraat (opa van Floor Vink).

Er werd toen bij de oprichting gelijk een vaandel voor de vereniging gemaakt en deze werd o.a. gebruikt tijdens processies in de kerk. Het vaandel is na ontdekken door Floor opgeknapt met nieuwe voering en is hij gestoomd en is nu in bruikleen gegeven aan NoVaTo.

Zij zagen in die tijd zelfs de kans om een 'Hanze bank' in het leven te roepen, deze was gevestigd in de vroegere winkel van Keurslagerij Koot en nu Van den Berg Bloemensfeer en meer.

In de jaren dertig van de vorige eeuw waren 64 middenstanders lid van de vereniging. Er is verder helaas niet zo heel veel meer bekend over de vereniging. In de periode van de 2e wereldoorlog werd de administratie vernietigd en later bij het 50-jarig bestaan in 1967 is het notulenboek verdonkeremaand.

 

In het begin werd er vergaderd bij Café Brama aan de Dorpsstraat, Café van Paridon aan de Herenweg en bij Gouwenberg nu beter bekend als Café van der Geest in de Zeestraat.

 

In de jaren 50 van de vorige eeuw waren er voorzitters als J.C. de Klerk en Freek Groot die regelmatig winkelacties, exposities en Hollandse markten organiseerden. Vrouwenorganisaties konden in die tijd rekenen op speciale avonden.

 

In het najaar van 1967 werd formeel de N.O.V. opgericht en gelijk werd er o.l.v. Ben van der Hoorn gestart met het 'Winkel Aktie Komitee' afgekort WAK, dat in plaats kwam voor het aloude winkelierskomitee.

 

Er werden gezamenlijk diverse evenementen georganiseerd, zoals de intocht van Sinterklaas een item van Martien Broekhof en een politiek café rondom de verkiezingen door Jacques Looijestein, The de jong en Johan Aartman die ook gezamenlijk de befaamde WAK-avonden verzorgden.

Foto's BON.