Datum: 16-05-2021 - 08:27
20
apr
'17

50-jarig jubileum Zonnebloem De Zilk. (foto's)

Het was erg feestelijk en geslaagde jubileumdag, 50 jaar, voor de Zonnebloem afdeling 'De Zilk', Mede door de grote opkomst van de gasten, de toespraken, de kleine tentoonstelling met veel oude foto’s  en de oud vrijwilligers die elkaar en de gasten weer eens zagen. En ook de Zingende....

koffiemeisjes die op een hilarische manier uitlegde hoe er vroeger koffie gezet werd, waarbij de gasten betrokken werden met het malen, etc. Daar tussendoor zongen ze veel Oud-Hollandse liedjes.

Na de diverse ontmoetingen en bezichtiging van de uitgestalde tentoonstelling was het tijd voor een mooi opgesomde toespraak over het ontstaan en verloop van 50 jaar de Zonnebloem afdeling 'De Zilk’.

Na deze toespraak werd er verzameld in de grote zaal van de Duinpan voor een heerlijke lunch. Speciaal voor de gasten waren de ‘The Melody Makers’ uitgenodigd voor een passende muzikale bijdrage om de lunch zo op te luisteren.

Na nog enkele toespraken en een gebed werd er aangevangen met de lunch die een ieder zich goed liet smaken. Het werd nog een gezellig samenzijn en aan het einde van de lunch werd er afscheid genomen van elkaar.

Hieronder vindt u de toespraak die werd gehouden in verband met het 50 jarig bestaan van de Zonnebloem afdeling ‘De Zilk’.

Toespraak jubileumfeest.

Goedemorgen en welkom allemaal bij de viering van het 50 jarig jubileum van de Zonnebloem, afdeling de Zilk.

Welkom gasten, vrijwilligers, oud vrijwilligers, chauffeurs, Leo klink van de Regio (Zonnebloem), Dhr. Gotink als afgevaardigde van de gemeente en pastoor Franken van de Willibrordus parochie. Wij willen even kort terugblikken op de oprichting van onze afdeling.

Op 14 april 1967 werd met medewerking van de wijkzuster Zr. Cipriano van het Wit-Gelekruis een afdeling opgericht voor mensen met een lichamelijke beperking en/of eenzaamheid. De eerste voorzitter van onze afdeling was dhr. Ruigrok van de Leidsevaart 3a.

Het bestuur bestond verder uit: Mevrouw Zandbergen, Zilkerduinweg 339, Mevrouw A.C. van Saase- van Haaster, Zilkerbinnenweg 38a en mevrouw Warmerdam-Heemskerk, Zilkerbinnenweg 22a.

Enkele vrijwilligers van het eerste uur waren: Dhr. van Graven, Mej. Huibje van Haaster van de Hoogduinweg en Dhr. van Meurs, hoofd van de jongensschool en echtgenoot van onze gast Mevr. van Meurs.

De eerste vergaderingen van de Zonnebloem werden gehouden in het Wit-Gele kruisgebouw. Nu vergadert het bestuur bij toerbeurt bij de vrijwilligers thuis. De algemene vergaderingen worden gehouden in de huiskamer van het parochiehuis.

De eerste ontspanningsmiddag vond plaats in de kantine van onze voetbalvereniging Van Nispen. De kantine was toen net klaar. Voor 26 gasten traden toen de Bentley-Sisters (oftewel de zusjes Oorthuizen) op en Jan Pompe was gevraagd om wat van zijn goochelkunsten te vertonen. Henk van Haaster zorgde met zijn accordeon voor een vrolijke noot.

De eerste Kerstviering was ook in de kantine van Van Nispen. Daar trad mijnheer Van Meurs met zijn jongenskoortje op en werd het Kerstverhaal door Juffrouw Ferron voorgedragen. Later werd de Kerstviering, samen met Noordwijkerhout, in de toneelzaal van de St. Bavo gehouden. In de Duinpan zijn we ook een keer te gast geweest en zelfs enkele keren in de Tiltenberg.

Maar na 1985 houden we onze Kerstviering in het parochiehuis naast de kerk. In 1974 werd dhr. Leo van der Weyden voorzitter en in 1993 dhr. Jan van Haaster (echtgenoot van onze gast mevrouw Wil van Haaster). Vanaf 2001 was Lidy van der Salm, maar helaas hebben we nu al 2 jaar geen voorzitter.

Wij zijn trots op al onze vrijwilligers die zich al vele jaren inzetten bij het bezoeken van onze gasten en het begeleiden van alle activiteiten. Heel belangrijk zijn de chauffeurs die altijd bereid zijn om de gasten te vervoeren.

Activiteiten die elk jaar wel terugkomen zijn:

• Bezoek aan de Keukenhof

• Duinrit met paard en wagen

• Eten bij de KTS

• De Ziekendag, die we sinds enkele jaren bij Hans Meskers in de druivenkas mogen vieren

• De theatervoorstellingen in het Rijnlands Lyceum in Rijnsburg en later in theater Tripodia in Katwijk

• De boottochten vanuit Warmond, Katwijk en Lisse.

• Speciaal herinneren we ons de rondvaart door de grachten van Amsterdam.

• We hebben ook verschillende musea bezocht, zoals het museum van de 20ste eeuw in Hoorn, de Broekerveiling en de Cruquius.

In het bijzonder herinneren we ons nog:

• De tramrit met de Red Crosser door Amsterdam

• De strandtrein in Petten en

• De strandrups bij Langevelderslag

Onze activiteiten worden zeer op prijs gesteld, want bijna alle gasten gaan graag mee. Wij kunnen onze activiteiten allemaal organiseren door de bijdrage van onze donateurs uit de De Zilk, een gedeelte van de opbrengst van de jaarlijkse verkoop van onze loten en de subsidies (o.a. van de gemeente).

Bovendien betalen de gasten zelf ook mee aan de activiteiten. Wij hopen dat wij ons werk nog lang mogen blijven doen. Iedereen wordt immers steeds ouder en blijft langer thuis wonen, dus is de aandacht van de Zonnebloem steeds meer nodig.

Tot slot willen wij onze vrijwilligers die dit feest georganiseerd hebben hartelijk danken.

Onze dank gaat ook uit naar de sponsors van dit feest, de PCI en de Heerenclub van de Zilk. Wij vragen u een hartelijk applaus. Wij gaan nu plaats maken voor de Zingende Koffiemeisjes.

Wij wensen u heel veel plezier!

Tekst: Zonnebloem afd. 'De Zilk'. Foto's: BON.