Datum: 12-07-2020 - 11:41
20
apr
'17

Regenboog overhandigt cheque aan Taallokaal Noordwijkerhout.

Op donderdagmiddag, 20 april, overhandigden de bovenbouwleerlingen van De Regenboog, jenaplanschool in Noordwijkerhout, een cheque aan het TaalLokaal Noordwijkerhout. Die cheque met een opbrengst van € 346,65 is de opbrengst van de Op=Op-Markt die...

de kinderen organiseerden als afsluiting van hun thema ‘Geld & Consument’. De marktactie kwam voort uit het project Jeugdgemeenteraad van de gemeente Noordwijkerhout die € 1.000,- beschikbaar stelde voor een aantal initiatieven in het dorp, te verdelen door leerlingen van alle basisscholen in Noordwijkerhout en De Zilk. Zo moest er nagedacht worden over aanvragen van De Zonnebloem, de scouting, de toneelgroep van de Bavo en het TaalLokaal.

Tijdens dat gemeenteproject leerden de leerlingen hoe de politiek werkt op gemeenteniveau, werden ze door coaches uit de echte gemeenteraad rondgeleid in de raadszaal van het gemeentehuis en verdeelden ze, tot slot, de € 1.000,- in een spannende raadsvergadering waarin alle initiatieven hun aanvraag pitchten.

De drie leerlingen van De Regenboog, de jeugdgemeenteraadsleden, vonden het jammer dat de aanvraag van het TaalLokaal (voor een aantal tafels) slechts voor een deel werd gehonoreerd. Daarom wilden zij, eenmaal weer terug op school, verder denken over een actie, speciaal bedoeld voor het TaalLokaal.

In het TaalLokaal worden taalactiviteiten georganiseerd voor nieuwkomers in Nederland die de taal nog niet voldoende beheersen, waaronder praatgroepen, huiswerklessen en Engelse les. Tijdens het thema ‘Geld & Consument’, gingen de pakweg 90 bovenbouwleerlingen in groepjes aan de slag met het opzetten van hun eigen bedrijfjes.

De drie jeugdgemeenteraadsleden hadden hierbij de rol van Kamer Van Koophandel. Elk bedrijfje kreeg een startkapitaallening van € 5,- en ging de slag met het maken van een bedrijfsplan en het concreet uitwerken van hun bedrijfje.

En zo ontstond er in drie weken tijd een heus bedrijventerrein aan de Ambachtsweg in Noordwijkerhout: bloemenwinkel, kickboxschool, haarvlechtshop, kunstmuseum, taart- en limocorner en nog veel meer.

De bedrijfjes deden meer dan goede zaken op de zeer druk bezochte Op=Op=Markt op 7 april. Veel leerlingen en ouders en grootouders namen de moeite om de markt te bezoeken. De eerste bedrijfjes waren binnen een mum van tijd dan ook door hun assortiment heen.

De opbrengst van die markt schenken de leerlingen dan ook met trots aan Sanne Boswinkel, oprichtster en leidster van het TaalLokaal, en Siebren Miedema, voorzitter van de Stichting TaalLokaal Noordwijkerhout.

Donderdag 20 april om 14.30 uur werdt de cheque overhandigd in de gemeenschapsruimte van de bovenbouw in het gebouw van De Regenboog aan de Ambachtsweg 1 te Noordwijkerhout.

Tekst: OJBS De Regenboog door Ton van Leeuwen, Foto's BON