Datum: 19-04-2021 - 11:17
06
apr
'17

Machine gaat milieuvriendelijk onkruid bestrijden in Noordwijkerhout. (foto's)

Wethouder Martijn Bilars heeft op donderdag 6 april een machine in gebruik genomen, waarmee Meerlanden in Noordwijkerhout onkruid gaat bestrijden. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke wijze met warm water en zonder onkruidbestrijdingsmiddelen...

De behandeling van het onkruid is als volgt: op het onkruid wordt met de nieuwe machine warm water gespoten. Hierdoor sterft de wortelhals af en raakt het plantje uitgeput. Na 6 weken wordt de behandeling herhaald, waardoor er geen hergroei meer plaatsvindt.

 

De machine zal worden gebruikt op plekken waar een borstelmachine niet kan komen of waar een borstelmachine niet mag worden gebruikt, zoals op gebakken stenen.

 

Wethouder Martijn Bilars liet zich deze middag uitvoerig informeren over het gebruik van de nieuwe onkruidbestrijdingsmachine. Zo wordt er gewerkt met twee soorten sproeikoppen die daar waar nodig worden ingezet op de verschillende moeilijke of makkelijke locaties.

Het water zelf wordt opgewarmd in twee ketels die een temperatuur bereiken tussen de 90 en 99 graden. Het water zorgt ervoor dat het onkruid volledig zal afsterven op de wortelhals. Binnen een dag zal het resultaat al zichtbaar zijn.

 

Er is een hoop tijd gestoken in de research van de onkruidbestrijder. Alles is uitgebreid getest en ontwikkeld tot de machine die het nu is. Zo is de druk van het water, die uit de spuitkop komt, niet zoals uit een hogedrukreiniger. Maar wel dusdanig dat het hete water, zonder dat het water gaat stomen, voldoende het onkruid zal bereiken.

Verder is ook over de wagen van Heemskerk Reiniging goed nagedacht. Boven op de wagen zitten twee zwenkarmen gemonteerd die, waar nodig, over moeilijk begaanbare obstakels heen getrokken kunnen worden zodat de medewerkers ook op de moeilijk bereikbare plekken kunnen komen.

 

De wethouder nam de proef op de som en ging, zelfs in zijn nette kleren, aan het werk. Hij genoot er zichtbaar van en vond het zelfs erg leuk om te doen. Zijn kleren werden niet vies en het was dus een mooie klus om te klaren. Zeker, zoals de wethouder zelf zei, als het mooi weer is en het zonnetje hoog aan de hemel staat zoals vanmiddag ook het geval was.

 

Hiermee is het startsein gegeven voor de ingebruikname van de onkruidbestrijdingswagen van Heemskerk Straatreiniging en zal deze wagen de komende periode vol aan de bak gaan om al het onkruid, zoveel als mogelijk, tegen te gaan in Noordwijkerhout.

 

Tekst en foto's: BON.