Datum: 03-07-2020 - 16:38
27
mrt
'17

Wethouder Bilars op bezoek bij 'Begin van iets moois Festival'. (foto's)

Ruim 900 inwoners uit de regio Haarlemmermeer en Duin- en Bollenstreek waaronder wethouder Martijn Bilars hebben afgelopen zaterdag 25 maart, tijdens de Landelijke Compostdag, de eerste editie van het 'Begin van iets moois festival' bezocht....

Op deze prachtige lentedag opende Meerlanden haar deuren in en rondom de Groene Energiefabriek waar bezoekers hebben ervaren dat afval niet het einde is, maar het begin van iets moois.

Ook deelden Meerlanden en gemeenten ruim 55.000 zakken MeerCompost uit op 17 locaties in 14 gemeenten, waaronder in Noordwijkerhout en De Zilk, aan inwoners als bedankje voor het scheiden van GFT. Deze compost is in de Groene Energiefabriek gemaakt van 1.250.000 kilo ingezameld GFT uit de regio.

“Wij vinden het fantastisch dat zoveel inwoners onze Groene Energiefabriek en het festival hebben bezocht. Ook zijn we blij met de grote belangstelling voor de Meercompost die we jaarlijks uitdelen. Als inwoners hun afval goed scheiden, kunnen wij het weer als grondstof hergebruiken en wordt afval het begin van iets moois.

Dat kunnen we alleen met elkaar doen en daarom bedanken wij vandaag, mede namens de gemeenten, alle inwoners voor het scheiden van hun afval,” aldus Angeline Kierkels, Algemeen Directeur Meerlanden.

Inspirerend festivalprogramma

Festivalbezoekers hebben ervaren dat afval waardevolle grondstof is. Elk half uur bezochten meerdere groepen belangstellenden de Groene Energiefabriek waar het lokaal ingezamelde GFT wordt verwerkt tot maar liefst vijf producten.

De workshop ‘goud delven in oude apparaten’ trok de aandacht van nieuwsgierige kinderen die oude laptops, telefoons en beeldschermen mochten open schroeven en zo ontdekten dat vrijwel alle onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Wethouders uit de verschillende Meerlanden gemeenten kregen een programma over circulaire economie voorgeschoteld en bezochten onder meer een demonstratie van textiel sorteren.

Dat afval ook grondstof kan zijn voor een hippe hoed ontdekten de knutselaars die van drinkpakken een hoed of pet maakten. En kopers van de vrolijke, opgepimpte spijkerbroeken bij TripleG hebben de levensduur van een oude spijkerbroek verlengd.

Een absolute eyecatcher was het straattheatertrio The Re-Cyclists. Uitgedost in prachtige kostuums van blikjes, plastic tassen en kapotte fietsbanden lieten zij bezoekers zien hoe leuk en waardevol afval scheiden is.

Bezoekers hebben bovendien genoten van lokale lekkernijen - met als topper Woody’s bakfrites van lokaal geteelde aardappelen - en konden bijkomen in de koffiecorner en woonkamer, ingericht met gebruikt meubilair uit de Meerwinkel.

MeerCompost

MeerCompost stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. De compost wordt gemaakt door een combinatie van vergisting en compostering van organische afvalstromen.

MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen. Kijk voor het gebruiksvoorschrift op www.beginvanietsmoois.nl.

 

Tekst en foto's Meerlanden.

 
 
 
       
   

8 maart 2017

Begin van iets moois Festival én gratis MeerCompost op Landelijke Compostdag

Op zaterdag 25 maart vindt voor de eerste keer het Begin van iets moois festival plaats in Rijsenhout. Bezoekers ervaren op dit unieke festival dat afval niet het einde is, maar het begin van iets moois. Van 9:00 tot 15:00 uur zijn er leuke activiteiten voor jong en oud.

 

Een kijkje achter de schermen van de GFT-fabriek laat zien hoe Meerlanden van het ingezamelde GFT compost en groengas maakt. Het muzikale duo De Vuilnismannen leert kinderen trommelen op rommel. Liefhebbers van knutselen timmeren van sloophout een plantenbak of maken van lege drinkpakken een stevige hoed. Verwerkers van textiel, plastic en elektrische apparaten laten zien hoeveel waardevolle stoffen er nog in het afval zitten. Uiteraard kun je ook een kijkje nemen in een inzamelvoertuig. Gebruikte spullen komen tot leven in een door MeerWinkel ingerichte koffiebar en bij de foodtrucks proef je lokale lekkernijen. En dit is nog maar een greep uit alle activiteiten. Het festival vindt plaats bij Meerlanden, Aarbergerweg 41 in Rijsenhout. Toegang is gratis. Meer informatie: beginvanietsmoois.nl/festival/.

 

Gratis MeerCompost als bedankje

Het Begin van Iets Moois Festival vindt plaats tijdens de Landelijke Compostdag Net als voorgaande jaren kunnen bewoners van veertien gemeenten in de regio op deze dag gratis MeerCompost ophalen bij de milieustraat of gemeentewerf in hun woonplaats of gemeente. Met deze jaarlijkse actie bedankt Meerlanden bewoners voor hun inspanningen om organisch afval uit keuken en tuin (GFT) gescheiden aan te leveren. Het scheiden van GFT is letterlijk het begin van iets moois; het levert goede kwaliteit compost dat de bodem van moestuinen energie geeft. Op onderstaande locaties kunnen bewoners gratis MeerCompost ophalen:

 

Gemeente Aalsmeer

Milieustraat, Aarbergerweg 41, Rijsenhout; 9.00 – 16.00 uur

 

Gemeente Amstelveen

Afvaloverslagstation, Langs de Werf 10, Amstelveen; 8.30 – 16.00 uur

 

Gemeente Bloemendaal

Milieustraat, Brouwerskolkweg 2, Overveen; 9.00 – 12.00 uur

 

Gemeente Diemen

Gemeentewerf, Landlust 2, Diemen; 10.00 – 15.00 uur (za 25 maart), 9.00 – 12.00 uur (ma 27 maart), 13.00 – 15.00 uur (wo 29 maart). Met bon uit de DiemerNieuws van 23 maart.

 

Gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude

Gemeentewerf, Teding van Berkhoutweg 3, Halfweg; 9.00 – 12.00 uur

Ringweg t.h.v. st. Adalbertusschool, Spaarndam; 9.00 – 12.00 uur

Dorpsplein, Haarlemmerliede; 9.00 – 12.00 uur

 

Gemeente Haarlemmermeer

Milieustraat, Aarbergerweg 41, Rijsenhout; 9.00 – 16.00 uur

Gersteweg 14, Nieuw-Vennep (Spoorzicht); 9.00 – 12.00 uur

 

Gemeente Heemstede

Milieustraat, Cruquiusweg 47, Heemstede; 9.00 – 16.00 uur

 

Gemeente Hillegom

Meerlanden, Marconistraat 16; 9.00 – 12.00 uur

 

Gemeente Katwijk en Noordwijk

Milieustraat, Taanderstraat 1; 9.00 – 15.00 uur

 

Gemeente Lisse

Meerlanden, Vennestraat 3; 8.00 – 12.00 uur

 

Gemeente Noordwijkerhout

Milieustraat, Walserij 11; 9.00 – 13.00 uur

De Duinpan, De Zilk, Sportlaan 34; 9.00 – 13.00 uur

 

Gemeente Teylingen

Van den Woudestraat 1a, Warmond (voormalig milieustraat Warmond); 9.00 – 16.00 uur

 

Gemeente Zandvoort

Gemeentewerf, Kamerlingh Onnesstraat 20, Zandvoort; 9.30 – 12.30 uur

 

 

 

image

 

   
     
 
 
 

Meerlanden - Danielle Hermeler

Senior Communicatieadviseur

06 837 725 13

 

LinkedIn

 

LinkedIn

Meerlanden