07
mrt
'17

Leerlingen Hirado Japan op bezoek in Noordwijkerhout (Munnekeweij-Gemeentehuis). (foto's)

Afgelopen donderdag 2 maart landde er een vliegtuig vanuit Japan op Schiphol met daarin 12 leerlingen en begeleiding uit Hirado. Daarmee werd een nieuwe 5e uitwisseling gestart tussen het Teylingen College Leeuwenhorst en verschillende highschools uit Hirado. Deze uitwisseling...

gebeurd op basis van de stedenband Noordwijkerhout-Hirado Japan. De Nederlandse en Japanse leerlingen voeren samen in 11 dagen projecten uit op het gebied van o.a. muziek, sport en cultuur. De 12 Japanse leerlingen verblijven bij Noordwijkerhoutse gastgezinnen.

Naast de gezamenlijke lesuren staat er ook culturele uitwisseling op het programma. De Nederlandse en Japanse leerlingen laten elkaar kennis maken met de verschillende culturen, zoals de verschillende feesten en gebruiken in beide landen.

Er is door de Stichting Stedenband Hirado met voorzitter Bart de Haas en het Teylingen College voor het vijfde keer alweer een uitdagend programma samengesteld. Het intensief samenwerken en samenleven van de leerlingen bij de diverse uitwisselingen in de afgelopen jaren, heeft een sterke onderlinge band gegeven zowel in Hirado als in Noordwijkerhout.

Op dinsdag 7 maart stonden de bezoeken aan Munnekeweij en het Gemeentehuis op het programma.

Bezoek Munnekeweij:
Op dinsdagmorgen bracht het Japanse gezelschap een bezoek aan het Zorgcentrum Munnekeweij, in de Tuinkamer hielpen de leerlingen uit Hirado en van Leeuwenhorst mee met het inschenken van een kopje koffie en het uitdelen van een echte Hollandse stroopwafel.

Ze hadden een verrassing voor de bewoners en voerden speciaal voor hen een oude Japanse vissersdans op en daarna mochten bewoners zich omkleden in de Japanse kleding om ook de dans ten uitvoer proberen te brengen.

Na de Japanse uitvoering werd er oer-hollandse muziek opgezet en bekend in heel Noordwijkerhout en iets daarbuiten, namelijk die enige echte onvervalste 'Noordwijkerhoutse wals'. Het werd leuke ontmoeting tussen de ouderen van Noordwijkerhout en de jongeren van Japan en het Teylingen College Leeuwenhorst.

Bezoek Gemeentehuis:
Na het bezoek aan Munnekeweij vertrok men naar het Gemeentehuis, waar ze een ontmoeting hadden met burgemeester Goedhart en wethouder Bilars. In de ontvangst/trouwzaal hield burgemeester Goedhart een toespraak over de 400 jaar oude vriendschap- en stedenband tussen Hirado en Noordwijkerhout.

De burgemeester schonk aan zijn Japanse gasten een mooie tulpparaplu en een foto van De Witte Kerk. De burgemeester mocht van zijn Japanse gasten een mooie Japanse Hirado aardewerkbeker in ontvangst nemen met daarop beschreven de stedenband Hirado-Noordwijkerhout.

De Japanse delegatie van de gemeente Hirado was lovend over de ontvangst door het Teylingen College en de Stichting Hirado in Noordwijkerhout en hopen ze van harte dat de stedenband en uitwisseling nog in lengte van jaren zich zal voortzetten.

Twee leerlingen van de scholen in Hirado en twee leerlingen van het Teylingen College spraken in hun toespraak hun waardering uit voor de organisatie van de uitwisseling en bedankten iedereen voor de leuke en interessante tijd hier in Nederland.

De communicatie tussen de Japanse gasten en de Noordwijkerhouters gaat veelal in het Engels of met handen en voeten. Als het heel moeilijk wordt is gelukkig altijd nog de tolk in de buurt om het een en ander te vertalen.

Na een korte pauze werd het gezelschap rondgeleid in de oude raadszaal van het Gemeentehuis en werd door de burgemeester uitgelegd hoe de hedendaagse gemeentelijke politiek in zijn werk gaat. Het bezoek aan het gemeentehuis werd beëindigd met de traditionele fotosessie op de trap en bordes van het Gemeentehuis.

Dinsdag 14 maart vliegt het gezelschap weer terug naar Japan, maar er volgen in de resterende dagen nog verschillende activiteiten in Noordwijkerhout en daarbuiten.

Foto's redactie BON.