Datum: 17-10-2021 - 20:29
08
jan
'17

Clinic Olympisch kampioen Mark Huizinga bij judogala 50 jaar Judovereniging NWH.

Op 1 februari 1967 werd op initiatief van enkele judofanaten Judovereniging Noordwijkerhout opgericht, met als eerste trainers Martin Kanters en Han van der Lans. De judolessen werden gegeven in het Parochiehuis aan de Kerkstraat, eerst met een geleende judomat die elke week in Oegstgeest...

opgehaald moest worden. Na een paar maanden kon door sponsoring en subsidie een eigen judomat aangeschaft worden. Daardoor werd het mogelijk om ook seniorenjudo te verzorgen, waarbij de uit Leiden afkomstige Leo de Vries, toen 3e dan, werd ingehuurd.

Nadat de huur van de eerste dojo (het Parochiehuis) werd opgezegd, nam de judovereniging dankzij de medewerking van de gemeente in 1976 de gymzaal van de St. Victorschool in gebruik als dojo, in 2009 is de dojo in de gymzaal van de Regenboogschool gevestigd.

Het judoën gebeurt bij een vereniging, wat helemaal niet zo gebruikelijk is, want op veel plekken gebeurde dat bij sportscholen. Daardoor werden er naast judo in de beginjaren ook veel niet-judoactiviteiten georganiseerd, zoals fietstochten en sportdagen. En zelfs nu is er jaarlijks nog steeds een Sinterklaasfeest voor de judoka’s.

De eerste zwarte band (1e dan) binnen de vereniging werd in 1973 behaald door Rob van der Hoorn. In de jaren 70 en 80 volgden snel nog meerdere zwarte banden en hogere dangraden.

Ook was er een kampioen binnen de vereniging. Yvonne Turenhout werd in 1978 en 1980 Zuid-Hollands kampioen, derde van Nederland in 1980 en in 1983 werd ze Nederlands kampioen. Nu is Eva Hornsveld een aanstormend talent, die met de landelijke toppers meetraint in het regionaal Trainingscentrum en deel heeft genomen aan het NK -15.

In de 50 jaar heeft de judovereniging 12 trainers gehad, sommigen hebben lang bij de vereniging gezeten. Een paar daarvan zijn verder gegaan met een eigen sportschool. Leo de Vries had een eigen sportschool die later door Rob van der Hoorn is overgenomen.

Jan Barends begon met zijn eigen sportschool Barends Sport in Voorhout. De huidige trainer Johan Zagers heeft in Sassenheim zijn eigen sportschool Kaizen en runt nu ook Barends Sport. Marco Mens is in 1995 evenementenbureau SPEV/Noordwijk-events gestart. De huidige voorzitter Leo van der Zon is als vijfde voorzitter gestart in 1982.

De judovereniging heeft jarenlang een eigen clubblad ‘Judoblik’ gehad. Vanwege het 50-jarige bestaan wordt er een speciale jubileumuitgave gemaakt. Er zijn 3 ereleden: Johan Beijk, Jan Barends en Hans Prins.

Op 28 januari wordt het jubileum gevierd met een judogala waarbij als hoogtepunt clinics van Olympisch kampioen Mark Huizinga (Sydney 2000) op de agenda staan. Een volledig overzicht van het programma staat op de website:
www.judoverenigingnoordwijkerhout.nl/nieuws en op
de facebookpagina van Judovereniging Noordwijkerhout.

Het programma is tevens de uitnodiging voor alle betrokkenen bij 50 jaar Judovereniging Noordwijkerhout en geïnteresseerden in judo.

Tekst Judovereniging NWH. Foto's laatste judotoernooi Ton van der Voet.