Datum: 16-05-2022 - 10:58
03
jan
'17

Richard de Groot met 'Firemen Dakarteam' in de Dakar Rally. (foto's+filmpjes)

De prestaties van Richard in de Dakar-rally hebben zijn naam gevestigd in de motorsport-wereld. Vooral zijn solo optreden als 'kleinste team vd Dakar' in de laatste twee Dakars hebben hem een unieke reputatie bezorgd: De man met de kist. Hij houdt een dagboek bij en die volgen we dan ook, update 6/7-1-2011...

Noordwijkerhouter Richard de Groot beschrijft zijn belevenissen in de Dakar-rally op zijn website, klik hier.

Lees meer: BlikOp Noordwijkerhout - Richard de Groot 'De man met de kist' in de Dakar-rally.
Bron: BlikOp

In 2016 deed Richard de Groot uit Noordwijkerhout voor het eerst, na 8 jaar op de motor, met een truck van het Riwald Dakar Team mee aan de Dakar Rally en gefinisht. Op maandag 2 januari is de Dakar van 2017 van start gegaan en is Richard opnieuw van de partij, maar....

ditmaal met zijn eigen truck. Bij deze editie kruipt Richard voor het eerst zelf achter het stuur van de zeer opvallende truck, hij doet dit samen met Gerard Beelen en Jan Hulsebosch als bijrijders.

Twee van de drie, Jan en Gerard, zijn brandweerman van beroep en teamcaptain Richard diende veertien jaar bij de vrijwillige brandweer in Hillegom. Daarom wil men als het 'Firemen Dakarteam' in ieder geval de finish gaan halen van Dakar 2017.

Het team neemt deel met een DAF-truck, die gespoten is in de kleuren van de brandweer en voorzien is van zwaailichten en sirene.

De rolverdeling in het Firemen Dakar Team is duidelijk. Richard is de chauffeur die tijdens de zogeheten specials achter het stuur zit. Bij de verplaatsingen, die wél grotendeels over de begaanbare paden gaan, rijden de andere twee ook.

Verder is Hulsebosch de eerste monteur, maar sleutelen ze alle drie. Beelen tenslotte is de navigator. Want de 11.000 kilometer tellende Dakar Rally wordt vrijwel volledig off road gereden, dus aan een Tomtom heb je weinig.

Op eerste kerstdag zijn de mannen naar Argentinië (start is in Paraguay) afgereisd, de vrachtwagen en de andere spullen waren al op 30 oktober op transport gegaan. Op maandag 2 januari ging men van start voor de eerste etappe, maar die is het team helaas niet zonder kleerscheuren doorgekomen.

De truck van het Nederlandse team werd maandag van achteren aangereden door een assistentievoertuig van één van de andere Dakar-teams. De truck van Richard De Groot kwam vast te staan in de modder op een gedeelte van het parcours waar ook een aantal andere deelnemers vast waren komen te staan.

Een assistentievoertuig van PH Sport, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de klantenbolides van Peugeot, nam vervolgens te veel risico in de modder waardoor deze achterop de  truck van het Firemen Dakar Team knalde.

De truck van Richard liep bij de aanvaring de nodige schade op en bereikte uiteindelijk als laatste de finish van de eerste etappe. Maar het team kon gelukkig na wat reparaties op dinsdag 3 januari gewoon weer van start voor de 2e etappe.

Het Dakarteam van Richard de Groot is te volgen via de website:
www.firemendakarteam.wordpress.com en via de Facebook-pagina.

Filmpje presentatie ronde in Paraquay, klik hier.

Filmpje samenvatting 1e etappe Trucks, klik hier.

Filmpje waarbij de truck van het Firemen Dakar Team werd aangereden, klik hier.

Klik hier voor de website van RTLGP om de Dakar Rally te volgen.

Foto's PR.