Datum: 01-07-2022 - 00:17
16
dec
'16

Predicaat 'Hofleverancier' voor het 150-jarige bloembollenbedrijf E.J. Hogervorst & Zonen. (foto's)

Op vrijdagmiddag 16 december kreeg het bedrijf E.J. Hogervorst & Zonen, gevestigd aan het Westeinde 14a, een officieel bezoek van de Commissaris van de Koning de heer Jaap Smit en van burgemeester Gerrit Goedhart en de drie wethouders van Noordwijkerhout. De reden...

voor dit speciale bezoek is heel bijzonder te noemen en is nog maar één keer eerder voorgekomen in de geschiedenis van Noordwijkerhout.

Het bedrijf E.J. Hogervorst & Zn bestaat in 2016 maar liefst 150 jaar. Ter ere hiervan verleende Zijne Majesteit de Koning toestemming aan het bedrijf om het voeren van het koninklijk wapen met de toevoeging "Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier".

De Commissaris van de Koning heer Smit hield een passende toespraak en reikte de oorkonde uit, behorend bij het Predicaat Hofleverancier, aan de huidige directie de heren Arjan en Klaas Hogervorst.

De burgemeester en de Commissaris van de Koning onthulden in het bijzijn van Arjan, Klaas, familie en alle genodigden, het bord wat aan de buitenmuur van het bedrijfspand bevestigd kan worden zodat iedereen kan zien dat dit een trots bedrijf is met het predicaat "Hofleverancier".

Het 150-jarig bedrijf E.J. Hogervorst & Zonen.
Dit echte familiebedrijf kent een geschiedenis van 5 generaties, met 9 voorgaande directeuren. De vijfde generatie, Arjan en Klaas Hogervorst, leidt het bedrijf al ruim twintig jaar.

Het bedrijf heeft 22 hectare hyacinten, een broeierij met Multiflora hyacinten op pot en produceert uitgangsmateriaal van hyacinten voor collega-kwekers. Het is een uniek bedrijf, want er is geen tweede bedrijf met de ‘Hyacint Multiflora op pot’.

De geschiedenis van het bedrijf is begonnen met Klaas Hogervorst in 1866. Hij werd boer op het Westeinde (in die tijd heette die Buerweg). Zijn zoon Engel (E.J.) begon 100 jaar geleden met het telen van bollen. Samen met vijf zonen werd E.J. Hogervorst & Zonen opgericht.

Dit was een vooraanstaand bedrijf met een grote kwekerij met verschillende bolgewassen, export op Amerika, Engeland, Duitsland en Zweden en een dochterbedrijf in Engeland. Ook hadden zij een loonbedrijf in zandzuigwerkzaamheden, kabelploegen en bemesten. Ze teelden al vroeg in andere gebieden. Vanaf de jaren zestig werden er bollen gebroeid.

Er zijn door de jaren heen door deze onderneming voor de sector belangrijke uitvindingen gedaan, zoals het omzetten van weidegrond naar eersteklas bollengrond door middel van een zandzuiger. De bollenteelt in Noordwijkerhout heeft door het omspuiten van gronden een grote vlucht genomen.

Daarna ontwikkelden zij een kabelploeg, de giertank met slangen voor het bemesten, een spuitmachine (niet meer met de spuitfiets), de bollenplantmachine, de broeierij van Narcis Tête a Tête op pot, de combinatie voorlader en bunker op de tractor.

Bijna overal ter wereld wordt nu op deze manier geplant! Later werd hun Hyacint Multiflora op pot geïntroduceerd en werden de pottenrobot en de krattenstapelaar uitgevonden.

E.J. Hogervorst & Zn. is het tweede bedrijf in Noordwijkerhout dat het predicaat Hofleverancier heeft ontvangen. (Jac. Uittenbogaard en Zonen was het eerste bedrijf.)

E.J. Hogervorst & Zn. heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een vooraanstaand bedrijf, een  bloeiende onderneming met een uniek product. Een bedrijf waar Noordwijkerhout trots op mag zijn.

Klik hier voor de video van 150 jaar geschiedenis E.J. Hogervorst & zonen B.V.

Foto's BON