Datum: 03-04-2020 - 09:54
06
dec
'16

14 FIOD-doorzoekingen waaronder in De Zilk in onderzoek naar oplichting-faillissementsfraude

De FIOD heeft vandaag, onder leiding van het Functioneel Parket 14 doorzoekingen verricht in woningen en bedrijfspanden in Heerenveen, Oranjewoud, Drachten, Onnen, Groningen, Vleuten, Amsterdam, Bussum, De Zilk en Doetinchem. De doorzoekingen vonden plaats in...

het kader van een onderzoek naar mogelijke oplichting en faillissementsfraude. Hier zou een bedrag mee gemoeid zijn van ca. 8 miljoen euro.

Er zijn vandaag twee aanhoudingen verricht. Er zijn administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen en er is beslag gelegd op bankrekeningen. Bij de doorzoekingen waren forensisch onderzoekers betrokken.

Aanleiding voor het onderzoek zijn aangiften van faillissementsfraude en oplichting. Nader onderzoek maakte een geldstroom zichtbaar waarbij vermoedelijk van oplichting afkomstige geldbedragen werden doorgesluisd. Deze geldstroom liep voor een deel via de derdenrekening van een verdachte (voormalig) notaris.

Het onderzoek richt zich (op dit moment) op 13 verdachten die zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan oplichting en faillissementsfraude. De verdachten hebben vermoedelijk in verschillende samenstellingen, verschillende strafbare feiten gepleegd.

Faillissementsfraude ondermijnt

Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.

Bron:
nieuwsbericht Openbaar Ministerie.