Datum: 29-03-2023 - 11:24
02
dec
'16

KAVB Noordwijkerhout en Corsogroep De Zilk ontvangen toch subsidie voor nieuwe onderstellen corsowagens.

De corsogroepen KAVB Noordwijkerhout en De Zilk hebben in juni een verzoek ingediend voor een eenmalige vergoeding (subsidie) van € 26.000,- voor de aanschaf van twee nieuwe onderstellen voor de praalwagens van de corsogroepen KAVB Noordwijkerhout en De Zilk....

Volgens beide corsogroepen zijn de huidige onderstellen minimaal 25 jaar oud en zijn nodig aan vervanging toe.

Technisch gezien zouden de onderstellen nog even meekunnen, maar het probleem is echter dat ze te breed zijn waardoor extra beveiliging nodig is tijdens het corso (en dus duurder maakt). De aan te schaffen nieuwe onderstellen zijn volgens de aanvragers smaller, beter voor het milieu (geen diesel-tractoren er meer voor) en voldoen aan de eisen vanuit de verkeerswetgeving. 

De gemeente heeft ook belang bij betere en veiligere praalwagens. Door een financiële bijdrage te geven aan het rijden met veiliger en milieuvriendelijker praalwagens van de beide dorpsgemeenschappen laat de gemeente zien belang te hechten aan deze aspecten. Bovendien worden door beide corsogroepen aan statushouders een kans gegeven mee te doen met het bloemencorso.

De corsogroepen hebben zelf onvoldoende middelen en zijn niet commercieel. De beide onderstellen kosten in totaal € 54.000. De Stichting Bloemencorso Bollenstreek draagt € 20.000,- bij en via acties is er door beide corsogroepen nog eens € 8.000,- opgehaald.

Er is daarom in oktober een beroep gedaan op de gemeente voor een eenmalige subsidie van maximaal € 26.000,- voor de aanschaf van twee nieuwe onderstellen. In de commissie van Bestuurlijke Aangelegenheden en Middelen (BAM) op 27 oktober 2016, was toen alleen het CDA overtuigd van de nut en noodzaak voor het verlenen van een eenmalige subsidie.

Alle andere fracties plaatste diverse vraagtekens bij de aanvraag zoals: gaat er geen precedent werking vanuit, is het wel echt milieuvriendelijk met een aangedreven aggregaat als stroomvoorziening. Maar ook wilden men eerst nog maar eens bekijken, welke bedragen er bij de lopende acties nog binnengehaald zouden worden voordat men een besluit wilden nemen.

Op de commissievergadering van afgelopen donderdagavond waren de vragen en opmerkingen van de vorige keer als sneeuw voor zon verdwenen.

-Want onlangs werd bij de Rabobank Clubkas Campagne toch nog extra € 1000,- binnengehaald en wellicht nog iets uit het Meerlandenfonds.

-Blijken de aggregaten op de nieuwe onderstellen vele malen milieuvriendelijker te zijn, dan de oude diesel-tractoren die zeer vervuilend zijn.

-En zijn de fracties na overleg met de corsogroepen toch overtuigd dat de bloemencorso, met rijden van twee wagens uit ons dorp, in economisch opzicht en wat uitstraling betreft voor Noordwijkerhout enorm belangrijk zijn.

Alle fracties staan nu achter het toekennen van een eenmalige subsidie van € 25.000,-. Deze zal gedekt gaan worden uit het budget van 2016 voor de verbetering van de recreatieve infrastructuur voor € 16.000,- en voor maximaal € 9.000,- uit de algemene reserve.

Foto's BON praalwagens 2016
1 - Corsogroep KAVB-Noordwijkerhout 
2 - Corsogroep De Zilk.