Datum: 02-10-2023 - 10:06
20
nov
'16

Henk Anemaat benoemd tot erelid van de 65-jarige Toneelvereniging ODI.

ODI viert dit seizoen haar 65-jarig jubileum en had daarom alle oud-leden uitgenodigd voor de komische toneelvoorstelling van 'Help, ik krijg een kind' op zaterdagavond 19 november. De toneelzaal in de Schelft zat goed vol, want er waren ook een hoop toegangskaarten verkocht...

Na afloop van deze geslaagde voorstelling werden er een aantal mensen eens flink in het zonnetje gezet. Als eerste kreeg Jan den Elzen een bloemetje voor zijn 65-jarig lidmaatschap van deze toneelvereniging.

Daarna was het de beurt aan twee oud-voorzitters, Jos van den Burg en Don van Zuijlen. Deze heren werden door de nieuwe voorzitter Sebastiaan Duivenvoorde bedankt met een mooie bos bloemen voor hun grote inzet in de afgelopen jaren voor de ODI.

Voor de laatste persoon die op deze avond in het zonnetje werd gezet, nam burgemeester Goedhart het woord. In zijn toespraak, die u hieronder kunt lezen, mocht de burgemeester de heer Henk Anemaat voor al zijn verdiensten onderscheiden met het erelidmaatschap van de 65-jarige Toneelvereniging ODI.

Toespraak burgemeester Goedhart:

Geachte toneelliefhebbers,

Wat hebben we genoten zojuist van de uitvoering van Help ik heb een kind! Fantastisch om zelf ook weer eens te aanschouwen wat een cultuuraanbod we zoal hebben in Noordwijkerhout. Een genot te gast te zijn bij ODI, de toneelvereniging van Noordwijkerhout die niet weg te denken is en al weer 65 jaren allerhande toneelstukken voor u op de planken heeft gebracht.

Nu weet u ook wel dat een vereniging bestaat bij de inzet van de leden. Zonder leden geen vereniging, sommige zijn kort lid en sommige zijn er al bijna hun hele leven bij betrokken. Hebben al de ups en downs meegemaakt. Ik heb begrepen dat er vele oud-leden vanavond bij aanwezig zijn die tal van klussen in die 65 hebben opgepikt, zij weten waarover ik het heb.

Er is toch een lid die ik extra in het zonnetje wil zetten. Helaas niet op het podium (maar in de zaal) waar dit lid als spelend lid lang geleden nog stond, maar al vele jaren dat eigenlijk niet meer kan. Maar wel ondanks zijn beperkingen altijd zijn steentje en verantwoordelijkheid als ODI-lid heeft genomen.

Dames en heren hier is zo’n lid van de ODI, Henk Anemaat, die dus al zeer vele jaren en zeer actief aanwezig is. Ruim 35 jaar is hij ondertussen lid van ODI. Een verenigingsman pur sang.

Henk kwam van buiten Noordwijkerhout, was de eerste kok in het toen nieuw gebouwde Munnekeweij aan de Schippersvaartweg. Hij kwam hier niet alleen om te werken en te wonen, maar wilde ook Noordwijkerhouter worden.

Trad bij zijn voormalige werk al regelmatig op met personeelsfeestjes en hield de boel daar op die feestavonden gaande. Wat was er logischer dan lid worden van de Toneelvereniging ODI? Het gebrek aan manlijke spelers werd door Henk direct ingevuld. Elk seizoen stond hij wel op de planken vele stukken spelende.

Maar het bleef niet alleen bij spelen dames en heren, Henk nam ook zijn verantwoordelijkheid als lid van een vereniging. Henk ging het bestuur in, wat hij met verve jarenlang gedaan heeft, naast het op de planken staan. Zomaar wat stukken waar Henk in speelde,
- In de nacht begon het
- Een kinderstuk als “de gekke klok van triekeltrak”
- Baas in eigen huis
- Bloemen voor Barbara
- Er verdwijnt een gast

Maar ook Henk zijn toneeldebuut voor ODI, “Denk dat je dat het leven over rozen gaat” en deze laatste die ik noemde heeft helaas ook voor Henk gegolden. Op enig moment sloeg lichamelijk het noodlot toe. Na zijn revalidatie is hij niet bij de pakken neer gaan zitten, het leek wel of Henk met dubbele energie terugkwam.

Het podium en spelend was niet meer aan de orde, maar dames en heren, Henk heeft heel veel van die ondersteunende taken als trouw ODI lid op zich genomen, wat heeft hij niet gedaan. Het verzorgen van de loterij zoals vanavond ook weer was. Het bemannen van de deur en iedereen welkom hetend, assisteren bij de decorbouw iedere maandagavond, bijna het gehele jaar door.

Beheerder van het verenigingsgebouw, het Honk zoals ze bij ODI noemen aan de andere kant van de Schelft. Zorgend dat alles er piekfijn in orde was, er altijd koffie was en het aan niemand iets ontbrak zodat anderen hun taken konden doen.

Dames en heren, hier is echt een lid die al meer dan de helft heeft meegemaakt in het 65-jarig bestaan van ODI en een actief lid is geweest. Henk, ik mag namens je eigen toneelvereniging van harte feliciteren met het erelidmaatschap van de Toneelvereniging ODI.

Burgemeester Goedhart.

Foto's Cees van Zelst.