Datum: 30-05-2023 - 20:35
18
nov
'16

Allereerste Jeugdgemeenteraad!

Dit schooljaar organiseert de gemeenteraad van Noordwijkerhout voor het eerst het project 'De jeugdgemeenteraad' voor de groepen 8 van alle basisscholen in de gemeente. Dit project laat basisschoolkinderen kennismaken met de lokale democratie. De kinderen...

hebben een echte jeugdgemeenteraadsvergadering waarin ze in totaal € 1.000,- kunnen verdelen/subsidiëren aan 4 verschillende aanvragen. Er zal gekozen moeten worden want alle 4 de projecten subsidiëren is gezien de aanvragen niet mogelijk.

De projecten die kans maken op (een deel van) de 1.000 euro zijn:
* De Scoutinggroep St. Jozef Emerentiana vraagt geld voor een koelkast op gas.
* De zonnebloem vraagt een budget voor het bakken van pannenkoeken door kinderen voor ouderen in het Wapen van Noordwijkerhout.
* Toneelgroep Geen Idee vraagt geld voor kostuums en decor.
* TaalLokaal vraagt om een bedrag voor tafels en een flipover voor de huiswerkbegeleiding van nieuwe Nederlanders.

Zo maken ze kennis met de gemeente en de gemeenteraad als hoogste orgaan. Door mee te doen aan de Jeugdgemeenteraad leren de scholieren daarnaast debatteren en raken ze in aanraking met het principe van de meerderheid behalen, met lobbyen en met compromissen sluiten.

Verschillende raadsleden hebben vooruitlopend op de jeugdgemeenteraadsvergadering op de scholen in onze gemeente workshops gegeven. Ook zijn de groepen 8 van alle basisscholen binnen onze gemeente al een keer voor een vergadering in de raadszaal geweest.

 

Tijdens de jeugdgemeenteraadsvergadering zullen de raadsleden als coaches fungeren voor de verschillende schoolfracties en burgemeester Goedhart zal zelf deze jeugdgemeenteraadsvergadering voorzitten.

Iedereen is van harte welkom om donderdag 24 november de vergadering te komen volgen in de hal van het gemeentehuis of via de live stream op onze website mee te kijken. De vergadering zal ook achteraf terug te kijken zijn, net als bij de echte raadsvergaderingen.

Tekst Gemeente Noordwijkerhout. Foto's PR.