Datum: 17-10-2021 - 02:32
13
nov
'16

Peter van den Berg bakt lekkerste taart en overhandiging cheque € 3000,- voor Witte Kerk. (foto's)

De wintertaarten die zaterdag werden ingeleverd bij de Witte Kerk waren stuk voor stuk prachtig. Waar de ene bakker zich had uitgesloofd door een marsepeinen winter landschap te maken met skiënde pinguïns, had een ander juist gekozen voor een robuuste kruidkoektaart...

er was een taart met een koek- en zopiekraampje, een witte moussetaart met chocolade kerstballen en een magisch hoge, glanzende chocoladetaart. Twaalf bakkers hadden ondanks prinsverkiezingen en Sintintocht de moeite genomen om met een taart naar de kerk te komen en zo de Stichting Vrienden van de Witte Kerk te steunen.

Bestuurslid van de Stichting Sanne Boswinkel was er onder de indruk van de inzendingen: "Het bakplezier straalde er van af, iedereen had zoveel moeite gedaan, indrukwekkend! Dat de taarten erg lekker waren bleek wel uit het feit dat om twee uur 's middags alles schoon op was. De bakkers hebben ons geholpen om zo bijna 400 euro te verdienen voor het onderhoud van de Witte Kerk!"

Terwijl Stichtingsvoorzitter Jos van den Burg  een cheque ter waarde van 3000,- euro overhandigde aan de voorzitter van de kerkenraad, steeg onder de aanwezige bakkers de spanning, want terwijl alle baksels allang verkocht waren wisten zij nog niet wie van hen zich de "Lekkerste amateurbakker van Noordwijkerhout" mag noemen.

Juryvoorzitter Erika van den Haak (Kaatjes Cakekunst) vertelde dat de taarten op verschillende punten beoordeeld waren, uitstraling, verkoopbaarheid, en natuurlijk smaak. De jury bestond uit drie vakmensen; behalve Erika van den Haak boog Koos de Vroomen (bekend oud-bakker in Noordwijkerhout) zich over de taarten.

Derde jurylid was Frank Lemmers die onlangs zijn Nederlands Patisserie huis opende aan de Dorpsstraat. Een aantal taarten scoorde heel hoog, maar op nummer 2 eindigde uiteindelijk de bijzonder krokante appeltaart van Marja Schuddeboom.

Winnaar van 'Heel Noordwijkerhout Bakt' 2016 is Peter van den Berg. Zijn prachtige taart met witte chocolade en frambozen was niet alleen een plaatje om te zien maar bovendien bijzonder lekker. Peter was zeer in zijn nopjes met de 1e prijs; een workshop bij Kaatjes Cakekunst.

Al met al kijkt de organisatie terug op een heerlijke 'dag van de Witte Kerk'. De wintermarkt werd goed bezocht, de warme chocolademelk vond gretig aftrek en de sfeer was goed.

Jos van den Burg is een tevreden man "Ons doel is natuurlijk om de Witte Kerk overeind te houden als markant gebouw in het centrum van ons dorp, en sinds de oprichting slagen we er gelukkig in ieder jaar een bescheiden bedrag te schenken aan de kerkenraad.

 

Toch vinden we het minstens zo belangrijk dat de Noordwijkerhouters nu en dan een stap over de drempel zetten van dit sfeervolle gebouw en dat is met alle bezoekers vandaag zeker weer gebeurd!"

Tekst St. Vrienden van de Witte Kerk.

Foto's BON + Danique Vogels