Datum: 19-09-2019 - 15:01
09
nov
'16

Teylingen College Leeuwenhorst: Blik Op de Muur.

Leerlingen van het Teylingen College, Leeuwenhorst  gingen afgelopen vrijdag  in gesprek met ooggetuigen van de Duitse deling. Voor het project ‘Blik Op de Muur’ van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), vertellen sprekers die zijn opgegroeid in de DDR of West-Berlijn in de klas over...

hun leven in het gedeelde Duitsland en de gevolgen voor hen van de val van de Muur. Hoe was het om op te groeien in de DDR? Wat weet u nog van de nacht toen de Berlijnse Muur viel? Werd u in de gaten gehouden door de Stasi? De gastsprekers vertelden hun persoonlijke verhaal en beantwoordden vragen van de leerlingen.

De sprekers, allemaal woonachtig in Nederland, vertelden over hun schooltijd in de DDR, over opgroeien in het geïsoleerde West-Berlijn van de jaren ‘80 en over de gevolgen van de hereniging voor hun familie en vrienden. In totaal hebben meer dan 60 scholen met ruim 3300 leerlingen zich voor de gastlessen aangemeld.

Met dit project, dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt, wil het DIA Nederlandse leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland. De val van de Muur is nu 27 jaar geleden en inmiddels is er een hele generatie opgegroeid die de deling alleen uit hun geschiedenisboeken kent.

De persoonlijke verhalen van de gastsprekers maken de geschiedenis tastbaar. Het Duitsland Instituut Amsterdam is het kenniscentrum over Duitsland. Het opereert op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij en initieert en stimuleert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen.

Tekst en foto's Teylingen College Leeuwenhorst.