Datum: 03-12-2021 - 05:20
23
okt
'16

Leerlingen Leeuwenhorst bezoeken Hirado. (Deel 3: een druk programma + foto's)

In het kader van de stedenband Hirado-Noordwijkerhout is op 14 oktober een delegatie van twaalf leerlingen en docenten vertrokken naar Hirado Japan. Deze uitwisseling is ter bevordering van de vriendschapsband tussen de inwoners van de gemeente Hirado en de gemeente Noordwijkerhout...

Bij de stedenband is het één van de doelstellingen om de bevolking er bij te betrekken, de stedenband een rol te laten spelen voor de bevolking. Deze doelstelling wordt bereikt worden door het organiseren van uitwisselingsbezoeken, waarbij het kennis nemen van de maatschappelijke en culturele werkelijkheid van de beide gemeenten centraal staat.

Dit wordt nu de vijfde uitwisseling tussen de scholen. De leerlingen verblijven daar in gastgezinnen en volgen een uitgebreid programma op de 3 scholen. Dit programma wordt gekenmerkt door samenwerking, educatie en de culturele uitwisseling.

In Japan wordt ook een nationale presentatie gegeven. De leerlingen hebben dit vormgegeven in een presentatie van Hollandse gebruiken, spelletjes en activiteiten. Op een ludieke wijze worden daarmee de verschillende “Hollandse” gebruiken toegelicht.

* Klik hier voor nieuwsitem van de voorbereiding.

* Deel 1 - Het vertrek en aankomst.

 

* Deel 2 - Ontvangst op het stadhuis en de Highschool van Hirado.

 

Leeuwenhorst in Hirado. Deel 3 - Een druk programma.
De woensdag werd een programma gevolgd op Yukokan highschool. Deze school ligt bij het centrum van Hirado. Yukokan highschool bereidt de leerlingen voor op academisch onderwijs. De leerlingen hebben in bij het schoolbezoek weer een scala van activiteiten gezien op de scholen en ervaren hoe het Japanse schoolleven verschilt van hun schoolleven. 

Ook het huiselijk leven in het gastgezin maakt een enorme indruk, een ervaring om niet te vergeten. Het programma bestond onder andere uit een muziekles en een rampen evacuatie oefening. Muziek betekende hier een samenzang van een Japans en een Nederlands lied.

In een snel tempo werd een 4 stemmig Japans lied geoefend en “Tulpen uit Amsterdam” was de Nederlandse inbreng. Veel hilariteit en “inhaken” bij deze Nederlandse klassieker. Om 15.30 uur wordt elke schooldag door de leerlingen de school schoongemaakt. De klaslokalen, de toiletten en de gangen. Een schoonmaakdienst is niet nodig op Japanse scholen!

De schooldag werd besloten met een rampen evacuatie oefening. Zeer belangrijk in een land met vele aardbevingen, vulkanen en mogelijke tsunami’s. Dit wordt door iedereen zeer serieus genomen en na het alarmsignaal zag je alle klassen in rijen van 2 de school in een snelle pas verlaten. In een paar minuten stond de gehele school keurig opgesteld op het sportveld waarna een uitleg volgde over brandbestrijding.

Elke schooldag, na het lesrooster, zijn er “club activities “. Diverse sporten kunnen dan beoefend worden; sporten zoals voetbal en tafeltennis en dans. Maar ook sporten die bij ons minder of onbekend zijn zoals boogschieten, Sumo worstelen en Kendo. De laatste schooldag begon met een les over cultuuraspecten van Japan en een les Engels.

De Engelse les hadden de studenten voorbereid en gaven in 3 minuten een college over aspect van Hirado. Een bijzondere sportles was karate. De spieren werden flink opgerekt en er mochten stoten en trappen gegeven worden die met een stootkussen werden opgevangen.

De vrijdagmiddag werd doorgebracht op de Hokusho highschool. Deze highschool bereidt studenten voor op beroepen in de agrarische sector. Er werd een interessante rondleiding gegeven in het insectenpark wat dicht bij de highschool gelegen is. Helaas werkte het weer niet mee waardoor het voornamelijk een binnenprogramma werd.

Als laatste activiteit konden de leerlingen ervaren hoe je de traditionele Japanse trommel (Daiko) bespeeld moet worden en werden ze getrakteerd op een mooie percussie uitvoering. Het weekend wordt doorgebracht bij de gastgezinnen.

Tekst en foto's  Bart de Haas.