Datum: 28-02-2020 - 09:52
19
okt
'16

Leerlingen Leeuwenhorst bezoeken Hirado. (Deel 2: ontvangst op stadhuis en highschool + foto's)

In het kader van de stedenband Hirado-Noordwijkerhout is op 14 oktober een delegatie van twaalf leerlingen en docenten vertrokken naar Hirado Japan. Deze uitwisseling is ter bevordering van de vriendschapsband tussen de inwoners van de gemeente Hirado en de gemeente Noordwijkerhout...

Bij de stedenband is het één van de doelstellingen om de bevolking er bij te betrekken, de stedenband een rol te laten spelen voor de bevolking. Deze doelstelling wordt bereikt worden door het organiseren van uitwisselingsbezoeken, waarbij het kennis nemen van de maatschappelijke en culturele werkelijkheid van de beide gemeenten centraal staat.

Dit wordt nu de vijfde uitwisseling tussen de scholen. De leerlingen verblijven daar in gastgezinnen en volgen een uitgebreid programma op de 3 scholen. Dit programma wordt gekenmerkt door samenwerking, educatie en de culturele uitwisseling.

In Japan wordt ook een nationale presentatie gegeven. De leerlingen hebben dit vormgegeven in een presentatie van Hollandse gebruiken, spelletjes en activiteiten. Op een ludieke wijze worden daarmee de verschillende “Hollandse” gebruiken toegelicht.

* Klik hier voor nieuwsitem van de voorbereiding.

* Leeuwenhorst in Hirado. Deel 1 - het vertrek en aankomst.

 

Leeuwenhorst in Hirado. Deel 2 - Ontvangst op het stadhuis en de Highschool van Hirado.
Het waren weer een paar bijzondere dagen voor de Leeuwenhorst leerlingen in Hirado Japan. De maandag begon met het volgen van het reguliere schoolleven op de highschool. Vooraf werd er een bezoek gebracht aan een kleine school met kinderen met een verstandelijke beperking.

Er moest door de Nederlandse leerlingen kleurrijke envelopjes op een nauwkeurige methode gevouwen worden en de aanwijzingen kwamen van de Japanse leerlingen van deze school. Ze genoten enorm van de les en volgens de leraar zou dit een hoogtepunt worden in het schooljaar. De verdere lessen waren biotechnologie  en handvaardigheid.

Voor de leerlingen was het ook een observatiemoment  om verschillen te ontdekken met hun school en de lessen op Leeuwenhorst. Bijzondere punten waren de absolute orde in de klas en het begroeten van de leraar voor de les en het dankwoord aan de leraar na de les. Ook was er een onaangekondigd weerzien met Japanse leerlingen die eerder hebben meegedaan in de uitwisseling.

De afsluiting van de dag was de officiële ontvangst op het stadhuis van Hirado. Burgemeester Kuroda had warme woorden van welkom en was blij een nieuwe delegatie uit Noordwijkerhout te mogen begroeten. Denise en Nick spraken namens de leerlingen. Een spannende gebeurtenis in de grote vergaderzaal van het gemeentehuis.

Op dinsdag werd de schooldag gevolgd op de Hirado highschool. De ochtend begon met een muziekles en kalligrafeer les. Er werd onder leiding van de Japanse studenten driftig geoefend met de kalligrafeerkwast en inkt om de Japanse karakters netjes te schrijven zodat ze later op een grote banner geschreven konden worden.

De studenten die onderwijs volgen op de Hirado highschool zullen later een opleiding volgen in de zorg en welzijnssector. De middag was een Kendo les en een les verzorging waarin ze blinde mensen (geblinddoekte leerlingen) moesten begeleiden en het rijden met rolstoelen.

Woensdagochtend volgde een Zen meditatie oefening en de Japanse theeceremonie. Concentratie houden in een lastige lotus houding was niet gemakkelijk maar een goede oefening. Na de introductie volgde een meditatiemoment van 10 minuten. Na de theeceremonie nog 2 sessies van 20 minuten. Na afloop was er rust in het hoofd maar pijn in de gewrichten.

Het middagprogramma bestond uit Japans bloemschikken (Ikenobo ) bij dhr. Hajashi. Hij is de motor achter het uitwisselingsproject met Noordwijkerhout  “Growing Flowers of Friensdship".

Er werden bloemen geschikt die later zouden worden aangeboden aan de gastgezinnen. De dag werd afgesloten met een bezoek aan het Matsura museum en het VOC pakhuis.

Tekst en foto's  Bart de Haas.