Datum: 28-02-2020 - 10:12
16
okt
'16

Leerlingen Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (Deel 1: vertrek en aankomst + foto's)

In het kader van de stedenband Hirado-Noordwijkerhout is op 14 oktober een delegatie van twaalf leerlingen en docenten vertrokken naar Hirado Japan. Deze uitwisseling is ter bevordering van de vriendschapsband tussen de inwoners van de gemeente Hirado en de gemeente Noordwijkerhout...

Bij de stedenband is het één van de doelstellingen om de bevolking er bij te betrekken, de stedenband een rol te laten spelen voor de bevolking. Deze doelstelling wordt bereikt worden door het organiseren van uitwisselingsbezoeken, waarbij het kennis nemen van de maatschappelijke en culturele werkelijkheid van de beide gemeenten centraal staat.

Dit wordt nu de vijfde uitwisseling tussen de scholen. De leerlingen verblijven daar in gastgezinnen en volgen een uitgebreid programma op de 3 scholen. Dit programma wordt gekenmerkt door samenwerking, educatie en de culturele uitwisseling.

In Japan wordt ook een nationale presentatie gegeven. De leerlingen hebben dit vormgegeven in een presentatie van Hollandse gebruiken, spelletjes en activiteiten. Op een ludieke wijze worden daarmee de verschillende “Hollandse” gebruiken toegelicht.

Klik hier voor nieuwsitem van de voorbereiding.

Leeuwenhorst in Hirado. Deel 1 het vertrek en aankomst.
De reis voor de 12 leerlingen van het Teylingen Leeuwenhorst college is van start gegaan. In het kader van de stedenband met Hirado Japan, volgt een bezoek van 12 aan deze mooie plaats. Na een lange en vermoeiende reis van 18 uur volgde een zeer warm welkom in het gemeentehuis in Hirado.

Aangezien wij als delegatie laat aankwamen volgde er een korte voorstel ronde en gingen de leerlingen mee met hun Japanse gastgezinnen. De gastgezinnen, de vertegenwoordigers van de scholen en de gemeente hadden de volgende dag een welkomstparty georganiseerd in de bibliotheek in het centrum van Hirado.

Na de warme woorden van welkom door de gemeente werd er verder kennisgemaakt met de gastgezinnen. De Japanse hapjes werden direct met stokjes gegeten (na enige uitleg en training). Van vermoeidheid was weinig meer te merken, zonder schroom werd er kennisgemaakt, ook kwam een oud leerling langs die eerder in de uitwisseling waren betrokken.

Het eerste weekend in Hirado stond in het teken van kennismaking en samenwerking. De leerlingen werden op zaterdag rondgeleid door de stad Hirado. Het eerste bezoek was aan Hirado castle. Daarna  volgde een autorit over het eiland, via het strand Neshiko naar het volgende eiland Ikitsuki.

Daar werd overnacht in het vissers verenigingsgebouw. De leerlingen bereiden met elkaar de avondmaaltijd voor waarna er spontaan gezongen werd bij de Karaoke. Op zondag ging de wekker al om 6 uur (ontbijt was rijst en broodjes en de overbekende Misosoep met restjes van de avondmaaltijd).

Het zondagmiddag programma was de National presentation. Hierin werden de diverse culturele aspecten door de Nederlandse en Japanse leerlingen verteld en uitgebeeld. Beide leerlingengroepen eindigden met een spetterende dans.

De loco-burgemeester vertelde in zijn dankwoord ontroerd te zijn geweest van de dans, waarbij de Japanse en Nederlandse groep samen op het podium stonden.

Vanaf maandag begint het schoolprogramma op de Senior Highschools van Hirado     

Tekst en foto's  Bart de Haas.