Datum: 08-12-2019 - 16:31
12
okt
'16

Inspraakperiode rond Wmo plannen voor Bollenstreek van start.

De inspraakperiode rond de Wmo plannen van de 5 gemeenten in de Bollenstreek is van start. Sinds vorige week kunnen inwoners, organisaties en professionals via de sites van de gemeenten, bij de gemeenteloketten, op straat, bij enkele sportwedstrijden, tijdens bijeenkomsten...

en via een online enquête reageren op de plannen rond de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor de komende twee jaar.

‘Sterker nog, deze plannen worden voor- en door inwoners gemaakt’, zegt wethouder Bert Gotink van onder andere Volksgezondheid en Wmo van Noordwijkerhout en voorzitter van de stuurgroep.

De vijf gemeenten blijven de Wmo samen met professionals en inwoners ontwikkelen. Ze gaan daarin zelfs verder. Ze willen steeds meer verbinder en facilitator zijn van partijen die zich met de Wmo bezighouden.  

De samenwerking met de samenleving ontwikkelde zich in het voorjaar. De gemeenten verzamelden toen ideeën en ervaringen rond de Wmo bij aanbieders van zorg en welzijn, maatschappelijke organisaties en verenigingen.

Veel van wat die partijen in de sessies zeiden, werd opgenomen in ‘De Transformatieagenda 2017-2018, de Wmo en haar omgeving’, de plannen voor de Wmo de komende twee jaar.

Die ‘Transformatieagenda’ wordt nu aan de bij de Wmo betrokken partijen en inwoners voorgelegd. Eerst wordt een in illustraties weergegeven samenvatting daarvan kort met hen doorgenomen. Daarna wordt een aantal vragen gesteld over een onderwerp dat de inwoner aanspreekt.

De inwoners van Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk worden actief benaderd met een TukTuk, een Aziatisch karretje met een motor. In dit geval wordt er koffie uit geserveerd, terwijl gemeenteambtenaren vragen over de Wmo agenda stellen. Daarnaast benaderen de gemeenten inwoners bij sportwedstrijden die veel publiek trekken.

Een overzicht:
12 oktober - 11.30-13.30 uur - TukTuk- kerkplein, hoofdstraat, Sassenheim
15 oktober – 14-16 uur- TukTuk, herfstmarkt, winkelstraat, Noordwijk
15 oktober – FC Lisse thuis - 14.30 uur
18 oktober – 12.00 -14 uur - TukTuk- hoofdstraat, (centrum) Hillegom

De gemeente Noordwijkerhout zet voor de inspraak een online enquête via de website in. Deze is vanaf 23 oktober beschikbaar. De gemeente Hillegom benut naast alle andere middelen ook haar digitale burgerpanel.

De deelnemers aan de sessies in het voorjaar reageren op 12 oktober tijdens een ‘terugkomsessie’ op de Transformatieagenda. Daarnaast worden professionals met rechtstreeks contact met inwoners die hulp en ondersteuning via de Wmo ontvangen voor overlegrondes uitgenodigd. De inspraakronde duurt zes weken. Het is vorige week via publicatie op de websites en op gemeentepagina’s gestart.

Natuurlijk worden de opmerkingen en tips uit de inspraakronde duidelijk aan de inwoners van de Bollenstreek teruggekoppeld. Begin 2017 wordt de definitieve versie van die Transformatieagenda aan de gemeenteraden voorgelegd.

Over de Wmo
Gemeenten zorgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dat mensen die niet volledig zelfstandig thuis kunnen wonen de hulp en ondersteuning krijgen om dat wel mogelijk te maken.

Dat doen ze door die ondersteuning zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving aan te bieden, maar ook door onder andere de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren en huiselijk geweld te bestrijden.

Daarnaast bieden gemeenten via de Wmo onder meer opvang, zoals vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg.

Informatie:
Voor meer informatie over dit persbericht:
Communicatie sociaal domein Hillegom, Lisse, Teylingen, Pien ter Haar
Telefoon: 14 0252, Teylingen of 06 53 24 52 51
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.