Datum: 05-04-2020 - 15:18
04
okt
'16

Loes Belt ontvangt Victorkruis op Victorfeest met als thema: Wie is nu eigenlijk die Victor? (foto's)

Afgelopen zondag werd het Victorfeest gevierd in de St. Victorkerk. Deze gezinsviering stond geheel in het teken van de patroonheilige van onze kerk. Hij was een Romeinse soldaat, Victor van Xanten. Deze soldaat is een martelaarsdood gestorven, omdat hij niet de goden...

van de Romeinse heerser wilden aanbidden. Hij was een christelijke strijder, die als missionaris van Jezus Christus het geloof wilde verspreiden. De kinderen van de St. Victorschool brachten dit heel goed in beeld door twee stukjes uit te voeren over Victor van Xanten en Victor van Marseille.

Voorafgaand aan deze viering werd keizer Maximianus Hercules (Diaken Prins) begeleid door zijn twee stoerste wachters. Zij waren in afwachten van het Thebaans legioen onder aanvoering van veldheer Mauritius (Pastoor Owel).

Klokslag 10.00 uur kwamen de kinderen van het kinderkoor en van de St. Victorschool luid zingend en marcherend binnen. Zij hadden een duidelijke boodschap voor de keizer. Zij wilde wel voor hem vechten, maar niet tot zijn Goden bidden. Dat kwam hen duur te staan. Zij werden door de wachters gearresteerd, maar beide Victors konden gelukkig ontsnappen.

De viering werd voortgezet in Romeinse steil en zingend ondersteund door het kinderkoor. Zij werden die dag geholpen door kinderen van de Victorschool. Die hadden ook hun eigen Victor lied ten gehore brachten.

Presentatie misdienaars

Ook werden er twee nieuwe misdienaars gepresenteerd op het Victorfeest. Diaken Prins heeft hen voorgesteld. Miracle Weijers en Maud Bader. Zij mochten dan ook mee helpen met het voorbereiden van de tafel.

Diaken Prins deed ook een beroep op de kinderen en ouders in de kerk. Mocht uw zoon of dochter het team van misdienaars willen versterken neem dan contact op via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Met zelf geschreven teksten zongen 8 kinderen een moderne geloofsbelijdenis. Het was een prachtige rap uitvoering.

Uitreiking Victorkruis
Vlak voor het einde van de viering werd Loes Belt door Pastoor Owel geëerd met het Victorkruis. Zij is al 20 jaar vrijwilliger in allerlei vormen. Zowel bestuurlijk binnen de samenwerking tussen de St Jozefkerk en de St. Victorkerk en als gastvrouw tijdens vieringen.

In 1998 begon zij in de WoCowerkgroep als ondersteunend vervanger van Pater Hooymans samen met Leo van der Lans. Dit jaar nam zij afscheid van de Pastoraatgroep, waar zij sinds de oprichting in 2012 lid van was.

Daartussen was zij op vele plekken binnen onze kerkgemeenschap actief als intermediair bij uitvaarten, contactpersoon vieren, gebedsleider en actief als lid van diverse werkgroepen ter voorbereiding van fusie tot Parochie Sint Maarten. Gelukkig zal zij zich de komende jaren nog inzetten voor diverse werkgroepen, maar als contactpersoon Vieren van de Pastoraatgroep is zij gestopt.

Feest in het Victorhuis

Na afloop van de viering werd het feest voortgezet in het Victorhuis, onder het genot van een kop koffie of thee konden de parochianen gezellig met elkaar kletsen en was er gelegenheid tot het feliciteren van Loes met haar Victorkruis.

Voor de kinderen was er een spellencircuit uitgezet. Hiervan werd goed gebruik gemaakt door de aanwezigheid van vele kinderen. Zij deden mee aan een heuse omkleed estafette, Victorprik spel, kleurtafel, spijkerpatroon maken, springkussen en uiteraard een glaasje limonade.

Om 13.30 was iedereen weer op huis aan, alles opgeruimd en kon de werkgroep ondersteund door een lerarenteam van de Victorschool terugkijken op een geslaagd feest.

Tekst St. Victorparochie. Foto's Jos Beugelsdijk.