24
sep
'16

De ‘Red Ball Express’ met authentieke leger- voertuigen door Noordwijkerhout. (72 foto's)

Het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum '40 '45 organiseerde op zaterdag 24 september, in samenwerking met de vereniging Keep Them Rolling, voor 15e keer de jaarlijkse historische rondrit genaamd de ‘Red Ball Express’. Deze 15e editie stond in het teken van dit jubileum...

Sinds 2002 wordt deze rondrit verreden met authentieke legervoertuigen zoals Jeep, Dodge, GMC, Ford, Chevrolet, Harley en BSA motoren. De voertuigen vertrokken 's morgens naar het CRASH-museum, om van daar uit door de streek te rijden en reden via de 's Gravendamseweg en Gooweg ook door Noordwijkerhout heen.

Aan het eind van de heenweg was er een tussenstop bij het Museum Engelandvaarders en het Atlantikwallmuseum in Noordwijk. Om daarna weer terug te rijden naar het CRASH-museum. We telden bijna 70 voertuigen die aan de ‘Red Ball Express’ deelnamen.

Het CRASH-museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug. Het is de traditie dat elk jaar wordt stilgestaan bij een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog of  een monument dat daaraan herinnert.

De ca. 75 km lange rondrit passeert vele plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog. Daarmee worden mensen herdacht en geëerd die vochten en vielen voor de vrijheid. 

De naam 'Red Ball Express' is een herinnering aan de bevoorradingsroute die door de geallieerden was opgezet vanaf de invasiekusten in Normandië naar het front. Dag en nacht reden konvooien naar de linies om alle nodige voorraden aan te vullen.

Voor meer informatie over museum en de Red Ball Express kunt u de website raadplegen: www.crash40-45.nl of www.redballexpress.nl.

Foto's BON