Datum: 01-07-2022 - 00:33
19
sep
'16

Drumfanfare Altesa De Zilk naar de generale repetitie van Prinsjesdag.

Een hoogtepunt in de geschiedenis van Drumfanfare Altesa uit De Zilk. Op zondag 18 september speelden zij op de generale repetitie van Prinsjesdag in Den Haag. Ieder jaar wordt op de zondag voor Prinsjesdag in Den Haag de generale repetitie voor de derde dinsdag...

in september gehouden. Daarbij worden alle bewegingen met de koetsen en escortes van paarden met ruiters tot in de puntjes geoefend. Belangrijk daarbij is dat er ook muziekkorpsen spelen om de paarden te laten wennen aan de muziek. Hiervoor nodigt men burgerkorpsen uit. Op Prinsjesdag zelf, spelen de militaire korpsen. Drumfanfare Altesa oefende mee bij Paleis Noordeinde.

Vroeg uit de veren
Zondagochtend om zeven uur vertrok de band richting Den Haag om zich te melden bij de koninklijke stallen. Daar werden zij ontvangen door de opperstalmeester die de laatste instructies gaf. Vervolgens werd er, samen met Drumfanfare VIOS uit Zoeterwoude ingespeeld, waarna men als één samengevoegde band richting Paleis Noordeinde vertrok. Daar begaf Altesa zich binnen de hekken van het Paleis en vertrok VIOS richting het Binnenhof om daar de Generale uit te voeren.

Paleis Noordeinde
Bij Paleis Noordeinde werden het vertrek en de aankomst van de koetsen van de koninklijke familie geoefend. Met als hoogtepunt de bewegingen, die met de door acht paarden getrokken koets, voor de Koning en Koningin worden uitgevoerd. Na afloop van de oefeningen met de koetsen gaf Altesa een concert voor het toegestroomde publiek.

Na afloop van het concert kwam Vios terug van het Binnenhof en gingen beide korpsen in een gezamenlijke optocht terug naar de koninklijke stallen. Ook daar werd voor het publiek door beide korpsen nog een muzikale show gegeven, waarna de band vermoeid maar voldaan huiswaarts keerde. Een uniek kijkje achter de schermen van Prinsjesdag!

Tekst en foto's Drumfanfare Altesa.