Datum: 04-12-2021 - 11:45
15
sep
'16

Jonge Zilkers zien graag Noordwijkerhout en De Zilk vol met zonnepanelen.

In de commissievergadering van Ruimte en Wonen op woensdagavond gaven de jonge Zilkers Matthijs Oostdam en Niels van Meurs, een presentatie over het plaatsen van zonnepanelen op 'hopen ze' alle woningen in Noordwijkerhout en De Zilk. Na eerst het idee aan wethouder Knapp...

te hebben gepresenteerd, werd deze zo enthousiast dat hij de twee Zilkers vroeg om het plan te presenteren aan de leden van de commissie Ruimte en Wonen.

De twee Zilkers volgen uit interesse altijd de nieuwste ontwikkelingen op de voet. Zodoende zijn zij ook bij dit project terecht gekomen. Na zich wat meer verdiept te hebben in de duurzame energiesector, kwamen zij uiteindelijk uit bij een klein nieuwsbericht over de ‘Parkstadgemeenten’ in Limburg. Ze streven er in deze gemeenten naar om in 2040 een energie neutrale regio te zijn.

De manier waarop ze dit willen bewerkstelligen trok echter hun aandacht. Ze willen dat steeds meer mensen de voordelen van zonnepanelen gaan inzien. Maar momenteel deinzen veel Nederlanders nog snel terug van de grote investering die hiervoor nodig is, inclusief het onderhoud ervan. Dit is waar het idee op inhaakt.

Het initiatief is namelijk dat woningeigenaren door middel van het aangaan van een lening, zonnepanelen kunnen laten plaatsen op hun woning. De woningeigenaren zullen door deze constructie echter meteen al profiteren van de financiële voordelen ervan.

De gemeente zal in eerste instantie geld moeten genereren om de leningen te kunnen verstrekken. Dit kan worden gezien als een goede investering, want vervolgens zal de gemeente elke maand rendement behalen door de renteopbrengsten. Noordwijkerhout mag als gemeente niet direct van deze financiële voordelen profiteren, maar via een op te richten stichting zou dit wel mogelijk zijn.

Deze stichting kan alle potentiële obstakels bij aankoop en plaatsing wegnemen, vervolgens zullen de woningeigenaren door het hele proces door hen begeleid worden. De winst die dan uiteindelijk bij deze stichting terecht komt, zou vervolgens weer geïnvesteerd kunnen worden in het project.

Daarnaast kunnen via deze stichting in de toekomst ook nog andere duurzame projecten gestart worden. Naast de eerder genoemde financiële voordelen, blijkt ook op veel andere vlakken dit een uitstekend project. Allereerst is het natuurlijk erg goed voor het milieu en het zou volgens twee Zilkers fantastisch zijn, om samen met de inwoners en gemeente stappen in een duurzame richting te mogen nemen.

Het initiatief werd na de presentatie door de commissie en het college omarmd. Het college gaat het een en ander op papier zetten en van daaruit zal er vanuit de commissie en de twee initiatiefnemers er een vervolg aan gegeven gaan worden.

Klik hier voor het gehele plan: Solar Project Noordwijkerhout.

Klik hier om de presentatie en discussie te bekijken bij punt 9. (29.35)
Klik bij rechts boven 'slides' om de bijbehorende slideshow te bekijken.