18
sep
'16

Saskia Warmerdam scheidsrechter op de Paralympics. (update laatste verslag en foto's)

In Brazilië zijn op 7 september de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro van start gegaan. Voorafgegaan door vlaggendrager Marlou van Rhijn trad Paralympic TeamNL woensdagavond tijdens de openingsceremonie het Maracana-stadion van Rio de Janeiro binnen...

waar president Michel Temer van Brazilië de Spelen voor geopend verklaarde. Klik hier voor meer info over TeamNL in Rio.

Saskia Warmerdam.
De 49-jarige Saskia Warmerdam uit Noordwijkerhout komt ook in actie tijdens de Paralympics, zij is actief als scheidsrechter bij het rolstoelbasketbal. Zij is ook de enige scheidsrechter uit Nederland die tijdens de Paralympics mag fluiten. Saskia gaat ons met tekst en foto's op de hoogte houden over haar belevenissen daar in het verre Rio.

Saskia komt oorspronkelijk uit Voorhout, maar woont nu alweer 9 jaar in Noordwijkerhout. In het dagelijks leven is ze arbeidskundig casemanager bij MCS arbo in Warmond. Naast het fluiten van (rolstoel)basketbal (alles behalve hereneredivisie) loopt Saskia graag hard bij de kanjers van de NSL, maar lekker luieren op het strand is ook geen straf voor haar.

In 2008 heeft Saskia haar internationale licentie voor het rolstoelbasketbal gehaald en toen is het heel snel gegaan. Naast EK's en WK's heeft ze ook in Londen op de Paralympics mogen fluiten. "Blijkbaar heb ik vormbehoud aangetoond en mag ik nu ook in Rio fluiten" aldus Saskia.

De wedstrijd Australië - Brazilië en......bye, bye Rio.
De rolstoelbasketbaldames van Nederland hebben zich uitstekend herpakt na hun verlies van gisteren tegen Duitsland. Ze walsten vandaag over met 76-34 Great Britian heen.

Vlak voor de damesfinale kregen wij onze laatste nominaties. Ik had het slechter kunnen treffen. De wedstrijd om plek 5 vlak voor de finale met het thuisland tegen Australië zullen de tribunes vast niet leeg blijven.

Zaterdagmorgen vroeg opgestaan om bij de Nederlandse mannen te kijken. het viel niet mee, maar het was het meer dan waard. Ze speelden erg goed en versloegen de Duitsers met 61-50 om plek 7. Lekker voor ze om zo af te sluiten!

Ik had de wedstrijd om plek 5 tussen Australië en Brazilië. De tribunes zaten vol, dus er waren zo'n 10.000 mensen (meer dan bij de finale die later werd gespeeld). Brazilië speelde erg goed in deze fysieke wedstrijd en trok uiteindelijk met 70-69 aan het langste eind door met 1 punt verschil te winnen. De hal ontplofte!

Ik heb misschien niet de beste nominaties gehad, maar het is super gaaf om je toernooi met zo'n wedstrijd af te sluiten!! Ik ben nu net terug van de farewellparty met alle basketbalofficials. Morgen (zondag) inpakken en weer terug naar huis. Bye bye Rio!!

De wedstrijden Canada-Algerije en Japan-Iran.

Woensdag was ik standby-referee bij de wedstrijd om de 11e plek. Dat betekende dat ik omgekleed klaar moest zitten om indien nodig in te vallen. Het was de wedstrijd tussen Canada en Algerije. De winnaar Canada 70-51 zorgde voor een extra plek voor hun zone bij het WK. Het ging dus nog ergens om.

Het is nog afwachten of ik nog wedstrijden krijg. De dames van Nederland zitten in de halve finale, dus daar hoef ik niet op te rekenen. Het gaat overigens heel goed met de Nederlandse sporters, we hebben al meer medailles dan in Londen.

Donderdagmorgen had ik de wedstrijd Japan tegen Iran en die eindigde in 65-52. Ondanks dat het eigenlijk nergens om ging, was het toch een leuke wedstrijd. Beide teams wilden spelen en niet verliezen. Daarna wilde ik bij andere sporten gaan kijken, maar de accreditaties hiervoor waren de hele dag vergeven aan sponsoren helaas...

De dames van Nederland speelden hun halve finale die eindigde in een enorme deceptie. Ze verloren met 55-45 van Duitsland en moeten zich nu binnen 24 uur oppeppen om voor het brons te spelen... Ik heb morgen een vrije dag, dus ik ga ze vrijdag zeker aanmoedigen.

13-9-2016 - Twee wedstrijden en op naar de kwartfinale.
Op zondag floot ik Duitsland tegen Canada, een leuke wedstrijd die lang spannend bleef. Uiteindelijk wonnen de dames van Duitsland 68-54. We hadden een superleuke crew en kregen van de supervisor positieve feedback. Het was een lange dag en pas om 1 uur terug in het dorp en maandagmorgen mocht ik gelijk om 9 uur weer aan de bak bij Duitsland tegen Argentinië.

De Duitse dames speelden erg vriendelijk en gaven de Argentijnen alle ruimte om te spelen! Toch werd 59-20 voor Duitsland. De dames van Nederland wonnen ook en mogen nu diinsdag in de kwartfinale tegen Canada. De mannen verloren en moeten nu inderdaad woensdag tegen USA, ik vermoed dat die wel een maatje te groot zullen zijn.

Dinsdag gaan 10 scheidsrechters naar huis, dus net afscheid van hen genomen in een lokale bar 'Bin laden'. De eigenaar lijkt namelijk op Bin laden... Ikzelf fluit dinsdag de kwartfinale dames tussen USA en Brazilië. Misschien geen topwedstrijd, maar wel weer een super ambiance!!

11-9-2016 - Rolstoelbasketbalwedstrijd USA - Iran.
De wedstrijd van vandaag was er ééntje met een historie. Tijdens de Paralympics van Athene in 2004 kwam Iran niet opdagen toen zij tegen de USA moesten spelen. Iran werd toen door de federatie voor 4 jaar uitgesloten van deelname aan evenementen.

Nu stond er opnieuw een wedstrijd tussen de mannen van de USA en die van Iran die ik mocht fluiten. De eerste helft bleef het nog een wedstrijd, maar de tweede helft toonde de USA haar overmacht en won met 93-44. De Amerikaanse spelers hebben zulke goede rolstoelvaardigheden!

De Nederlandse mannen hebben door winst op Japan de kwartfinales bereikt. Ik hoop niet dat ze vierde in de poule worden, want dan moeten ze tegen het dus sterke USA.....

Foto 1 - De crew van vandaag met de Nederlandse commissaris
Foto 2 - In de Olympic Arena is er tijdens de rust vaak entertainment.

10-9-2016 - Rolstoelbasketbalwedstrijd Brazilië - Algerije
De volgende wedstrijd die ik mocht fluiten was bij de mannen die van Brazilië tegen Algerije en deze wedstrijd was best pittig te noemen. Alhoewel Brazilië met een redelijk verschil van 82-43 heeft gewonnen, bleef Algerije knokken voor elk punt. Als scheidsrechter moet je er dan goed bij blijven.

Er was weer heel veel publiek. Er komen zelfs meer mensen naar het rolstoelbasketbal kijken dan bij het basketbal tijdens de afgelopen Olympische Spelen. Rolstoelbasketbal is net als zwemmen een A-sport met veel aandacht van alle kanten. Foto van de wedstrijd in de fotogalerij.

9-9-2016 - Verslag openingsceremonie en eerste wedstrijd.
De openingsceremonie heb ik op de tribune in het Maracana-stadion van Rio de Janeiro bijgewoond. Het stadion was volledig uitverkocht en ik vond het fantastisch om mee te mogen maken.

Op 8 september heb ik mijn eerste wedstrijd gefloten, het was de rolstoelbaskerbalwedstrijd bij de dames van Argentinië tegen thuisland Brazilië. Het verschil, met een uitslag van 85-19 in het voordeel van Brazilië, was wel erg groot. Er was heel veel publiek op de wedstrijd afgekomen en toen het Braziliaans-volkslied uit volle borst werd meegezongen had ik een flink kippenvelmoment.

Later op de dag verloren de heren van Nederland helaas hun rolstoelbasketbalwedstrijd met 70-50 van Australië. Foto's in de fotogalerij.

Tekst en foto's Saskia Warmerdam.