Datum: 01-06-2020 - 15:19
30
aug
'16

Jacht op damherten Waterleidingduinen mag van de rechter doorgaan.

Het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland mag doorgaan. Gedeputeerde Staten hebben volgens de rechtbank Haarlem goed onderbouwd waarom er geen alternatieven zijn voor het afschieten van de dieren...

Sinds een aantal jaar leven er teveel herten in de twee natuurgebieden.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen, het duingebied tussen IJmuiden en Den Haag, leefden begin dit jaar meer dan 3.800 damherten. Een groot deel van het park was kaalgevreten. Daarom gaf de provincie Noord-Holland toen een ontheffing af voor jacht op de damherten.

Dankzij deze ontheffing mag er tussen november en maart door de beheerders op de dieren gejaagd worden. Sindsdien het afgeven van de ontheffing zijn er al 74 herten gedood. Natuurbeschermingsorganisaties hadden bij de rechtbank beroep aangetekend tegen de ontheffing.

Volgens de rechtbank lijden niet alleen flora en fauna in de parken onder het grote aantal herten, maar ook de verkeersveiligheid rond de parken. In de zomermaanden mag er niet op de dieren worden geschoten omdat de hindes dan zwanger zijn. Ook mogen jagers niet schieten in gebieden waar veel recreanten rondlopen.

 

Het is de bedoeling dat er over vijf jaar nog maar zo’n duizend herten rondlopen in de Waterleidingduinen. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal damherten in Noord- en Zuid-Holland het afgelopen jaar met 29 procent is gestegen. De natuurorganisaties kunnen nog tegen de uitspraak in beroep bij de Raad van State.

Bron: Nu.nl - Foto's Stef Warmerdam.