Datum: 31-03-2023 - 17:33
09
jul
'16

Sloepennetwerk Bollenstreek officieel geopend.

Donderdag 7 juli is het sloepennetwerk door de Bollenstreek officieel geopend. Subsidies van de provincie Zuid-Holland en Holland Rijnland maakten het netwerk financieel mogelijk. De opening vond plaats in het gemeentehuis van Hillegom, in het bijzijn van de wethouders De Jong...

van Noordwijkerhout, Anne de Jong van gemeente Hillegom, Cees Ruigrok van Lisse, Jacco Knape van Katwijk, Jeroen Verheijen van Hillegom en Kees Verdouw van de Provincie Zuid-Holland en Loes Bakker van Holland Rijnland.

Langs de weg in Nederland zijn met regelmaat bordjes te vinden die wijzen op recreatieve knooppunten. Zo ook op het water. Aan de hand van een knooppuntenkaart en de bordjes bepaalt men zelf de route, het einddoel en het aantal kilometers om af te leggen met een sloep. Vrijheid, flexibiliteit en het ontdekken van de Hollandse Plassen staan voorop.

Varen door de Bollenstreek

De Bollenstreek is een uniek stuk Nederland. Er zijn verschillende punten om een sloep aan te leggen en het landschap te voet verder te verkennen, zoals het Landgoed Leeuwenhorst in Noordwijkerhout en het Landgoed Kasteel Keukenhof in Lisse. In Hillegom vaart u zelfs door het hart van het dorp. Hier kunt u ook aanleggen om de gezellige winkelstraat en horeca te bezoeken.

In Noordwijk kunt u door de historische kern wandelen en de toren van de Oude Jeroenskerk bezichtigen. In Katwijk vindt u vanaf de aanlegsteiger in de Zwaaikom behalve winkels en restaurants ook strand en boulevard op loopafstand. In Warmond geniet u van de prachtige Kaag en kunt u aanleggen bij het eiland Koudenhoorn met uitzicht over het Joppe. Het netwerk voert via de Leidse Vaart langs het mooie dorp Voorhout.

Hollandse Plassen
Tussen Leiden, Amsterdam en Utrecht liggen de Hollandse Plassen: een aantrekkelijk vaargebied bestaande uit onder andere de Westeinderplassen, de Nieuwkoopse Plassen, de Kagerplassen en het Braassemermeer. De plassen worden met elkaar verbonden door vaarten en rivieren zoals de Vecht, Amstel en Drecht. Dit netwerk van plassen en rivieren vormen samen de Hollandse Plassen.

De randen van het Hollands Plassengebied worden gevormd door de stedelijke bebouwing van de randstad. Juist het contrast met de randstad en de ligging dichtbij de grote steden maakt het gebied zo uniek. Het vormt een belangrijk deel van het Groene Hart. De rust en de schoonheid van het open landschap trekken jaarlijks veel waterrecreanten.

De vaarwegen zijn een ideale manier om dit landschap te verkennen. Meer informatie is te vinden op www.sloepennetwerk.nl. De knooppuntenkaart met de vaarroutes is te verkrijgen bij jachthavens en bootverhuur bedrijven in de streek, bij VVV’s en marketingorganisaties.

Tekst en foto's PR
Foto 1 staan van links naar rechts: wethouders Anne de Jong van gemeente Hillegom, Henri de Jong van Noordwijkerhout, Cees Ruigrok van Lisse, Jacco Knape van Katwijk, Jeroen Verheijen van Hillegom.

Foto 2 staan van links naar rechts: Kees Verdouw van de Provincie Zuid-Holland, Loes Bakker van Holland Rijnland en Jeroen Verheijen wethouder van Hillegom.