Datum: 27-09-2021 - 23:37
02
jul
'16

Burgemeester Goedhart reikt diploma's uit aan 8 kinderen van de VoorleesExpress. (foto's)

In januari 2016 zijn, op initiatief van de Bibliotheek NWH, vrijwilligers van de VoorleesExpress van start gegaan. Deze enthousiaste voorlezers hebben sindsdien gedurende 20 weken voorgelezen bij kinderen die daar behoefte aan hadden. De eerste resultaten daarvan zijn nu zichtbaar...

Op vrijdag 1 juli vond de eerste diploma-uitreiking van deze VoorleesExpress plaats, maar liefst 8 deelnemende kinderen ontvingen uit handen van burgemeester Goedhart hun diploma. De diploma's werden door de kinderen en de voorleesvrijwilligers van hun handtekening voorzien.

De VoorleesExpress is hiermee binnen Noordwijkerhout het eerste voorleesseizoen in gegaan. De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij kinderen van verschillende leeftijden. Door wekelijks een uurtje voor te lezen bij een vast gezin, laat de vrijwilliger hen meer in aanraking komen met boeken en taal.

Zo wordt het leesplezier vergroot. Voorlezen verrijkt de woordenschat en stimuleert de taalontwikkeling. Kinderen kunnen daardoor beter meekomen op school. Ook de contacten tussen kind en omgeving, binnen en buiten het gezin, worden versterkt door de gesprekken en activiteiten die bij het voorlezen horen. De vrijwilliger betrekt ook andere gezinsleden bij het ritueel, zodat het voorlezen thuis een vaste plek kan krijgen.

Wil je graag voorlezen en aansluiten bij de VoorleesExpress?
In september 2016 zal een tweede team starten, waar nog plek is voor vrijwilligers. Als vrijwilliger wordt je gekoppeld aan een kind en het bijbehorende gezin. Je komt wekelijks bij dit gezin over de vloer, op een vaste tijd aan het einde van de middag of in de avond.

Voorafgaand en tijdens deze weken begeleidt een coördinator je. Tevens krijg je in de bibliotheek een training en krijg je hulp bij het uitzoeken van de juiste boeken. Heb je affiniteit met taal en kinderboeken en wil je een kind liefde voor lezen bijbrengen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Je kunt je als vrijwilliger aanmelden op www.voorleesexpress.nl. Daar vind je ook meer informatie. Ook kan je langsgaan bij de bibliotheek of contact opnemen met Willemien Free, projectleider VoorleesExpress bij de Bibliotheek Bollenstreek.
(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon 071-5150587.

Foto's BON