Datum: 21-09-2019 - 21:44
13
jun
'16

5e editie 5roefestival: een echt theaterfeest. (foto's)

Afgelopen zondag vond voor de 5e keer het 5roefestival plaats in Noordwijkerhout. In dit Jongeren theaterfestival strijden 8 groepen uit heel Zuid Holland en Utrecht met een voorstelling van 30 minuten om de prijzen. De dag gaf een prachtig beeld van wat er in jeugdtheaterland zoal...

gepresteerd wordt. En dat is veel!  Er liep  heel wat talent rond en er viel veel te genieten.

De twee goed ingerichte theaterzalen van het Teylingen College, Leeuwenhorst liepen de presentaties  dankzij de gesmeerde  organisatie vlot achter elkaar door. De zalen zaten steeds goed vol en de sfeer was fantastisch.

De voorstellingen waren zeer verschillend.  Opvallend was wel dat dezelfde thema’s regelmatig terugkwamen. Het ging  begrijpelijkerwijs vaak over de zoektocht naar de eigen identiteit van jongeren  in  deze leeftijd. Daarnaast kwamen er fragmenten van Griekse tragedies en  Shakespeare voorbij, soms met dans, soms met (live) muziek.

Vakjury
De vakjury bestond dit jaar uit Jessica Zeylmaker (actrice), Rosa Mee (actrice), Korneel evers (acteur) en Theo Ham (directeur Jeugdtheaterhuis Zuid Holland).  Aan hen de lastige taak om alle voorstellingen kritisch te bekijken en de prijswinnaars te selecteren.

Prijzen
De 1ste prijs voor Beste Groep:
Segbroek Theaterklas 3 (Den Haag). (citaten uit het juryrapport: inventief, speels , herkenbaar, brutaal- strak gespeeld en ook om te lachen - door de hele groep gedragen - ze weten wat ze doen - theatraal)

De 2e prijs Beste groep:
JTS Dordrecht. (jury: goed gemaakt – lef en durf – muzikaal en mooi gemonteerd – spel, dans, muziek lopen mooi in elkaar over)

1ste prijs Beste acteur:
Floris Tijhuis -Theaterplaats, Leiderdorp. (jury: - prettige rust op het toneel, speelde constant door en luisterde goed naar zij medespelers – heel knap dat een jonge man zo volwassen zo’n heftig stuk met heftige emoties mooi weet te vertolken)

2e prijs Beste acteur:
Tim Tuyt -Segbroek Theaterklas 3. (jury: deze jongeman trok meteen de aandacht vooral vanwege zij losse , makkelijk en enthousiaste manier van spelen – fysiek vol overtuiging – een plezier om naar te kijken)

1ste prijs Beste actrice
Met de actrices had de jury het moeilijk. Uiteindelijk hebben zij besloten  3 actrices de eerste prijs te laten delen. “drie pareltjes die echt boven kwamen drijven”
*Femke Nell -Leeuwenhorst 4, Noordwijkerhout.  (jury:  zij zorgde voor het moment waarom de jury oprecht geraakt werd – of ze nu de waarheid vertelde of niet: we geloofden haar!)
*Lotti Takken Theaterplaats, Leiderdorp. (jury: haar soms lastige, zelfs gedeelde,  teksten wist ze te brengen met een enorme waarachtigheid. Mooi oprecht, ontwapenend spel)
* Fenna Hopstaken – Gerrit Rietveld College, Utrecht. (jury: ze was er ineens – ineens kwam na een poosje haar eerste zin. Raak. En ze bleef raak, ondanks de chaos)

1ste prijs Beste regie:
Helene Kok – Theaterplaats, Leiderdorp. (jury: wij waren onder de indruk van het spelniveau van de spelers – door de regisseur stonden de spelers mooi, vol, samen en geloofwaardig te spelen)

2e prijs Beste regie:
Remco Went, JTS Flores, Lisse. (jury: een prachtig bewerkt verhaal, heel actueel gemaakt – er werd waarachtig, mooi en klein  gespeeld – mooie beelden en live muziek).

DOOR jongeren
5roefestival is een festival voor jongeren maar ook DOOR jongeren. Een groot deel van de organisatie is in handen van een groep leerlingen van het Teylingen College, Leeuwenhorst daarbij geholpen door een  flinke groep vrijwilligers. Zonder hun tomeloze inzet zou dit festival niet zijn wat het  is: een Echt Theaterfeest! 

Tijdens het juryberaad, aan het eind van de dag, speelde de getalenteerde Theatergroep Leeuwenhorst 5/6 een reprise van haar afscheidsvoorstelling WIJLAND. Een humorvolle en waardige  afsluiting van de dag.

Verslagen en nog meer foto’s zijn te vinden op www.facebook.nl/5roefestival. Volgend jaar vindt het festival plaats op 11 juni 2017. Inschrijving kan vanaf nu op www.5roefestival.nl.

 

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de volgende fondsen en bedrijven: Fonds 1818, het VSB fonds, Het Prins Bernhardfonds , de Ruigrok Stichting,   Stichting Boschuysen, Evelements, 52grdn nrdrbrdt. Het 5roefestival is een project van de Stichting Meedoen aan Cultuur.

Tekst Sjef van Leeuwen (TCL) en foto's prijsuitreiking 5Roefestival.