Datum: 04-12-2021 - 12:56
03
jun
'16

Workshop: Dichten naar Duits voorbeeld in de bibliotheek.

Wie heeft er wel eens gehoord van een dinggedicht? Of een figurengedicht? In de Duitse literatuur zijn verschillende voorbeelden te vinden van dit soort gedichten. Het  bijzondere van een dinggedicht is dat de dichter in de huid van een object of dier kruipt. Het kan bijvoorbeeld...

een gedicht zijn vanuit het perspectief van een bureaulamp of een gekooide panter. Bij een figurengedicht valt vooral de vorm op. De tekst van het gedicht is bijvoorbeeld geschreven in de vorm van een religieus kruis of een zandloper. Het voorwerp sluit natuurlijk aan bij de inhoud van het gedicht.

Op donderdagavond 2 juni gaf Annemieke Geerlings (docente Duits) in de bibliotheek van Noordwijkerhout een workshop over dit soort ding- en figurengedichten. Na een theoretische introductie over de voorbeelden uit de Duitstalige poëzie, werden de deelnemers zelf aan het werk gezet om een gedicht te schrijven.

Even een gedicht schrijven is natuurlijk een hele uitdaging. Maar het bespreken van bestaande ding- en figurengedichten leverde zoveel inspiratie op dat iedereen mooie zinnen op papier heeft gezet. Zo zijn er gedichten geschreven vanuit het perspectief van een theezakje, een boekenkast, een kat en een alarm.

En wanneer de inspiratie eenmaal vloeit, zie je bij elk object om je heen mogelijkheden om dat object een stem te geven in een gedicht. Wat zou je schrijven als je je verplaatst in een bromvlieg die keer op keer tegen het raam vliegt? Of het gras waar steeds overheen gelopen wordt? Kortom, een productieve avond vol inspiratie!

 

Voor meer informatie: www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Tekst en foto Bibliotheek Noordwijkerhout.


Voorbeeld van een Figurengedicht:
Sanduhr van Theodor Kornfeld
(links: moderne weergave, rechts: originele weergave)