Datum: 07-08-2020 - 20:30
03
jun
'16

Monumentale bollenschuur Herenweg 334 gesloopt in verband met instortingsgevaar. (foto's)

Het college heeft afgelopen week opdracht gegeven om op korte termijn, donderdag 2 juni, de monumentale bollenschuur aan de Herenweg nummer 334 te slopen in verband met instortingsgevaar. Het was bekend dat deze onbewoonde bollenschuur al een aantal jaren in zeer slechte...

slaat verkeerde. Begin 2015 is het pand door de gemeente in de hekken gezet en werd het uit veiligheidsoverwegingen op verschillende plaatsen ondersteund.

Onlangs had een buurman aangegeven dat de achtermuur was omgevallen en op zijn bollengrond lag. Uit nader onderzoek bleek dat het pand in zijn geheel te gevaarlijk was geworden voor de omgeving en daarom besloot het college om via een noodprocedure het gebouw onmiddellijk te slopen.

 

Op vragen in de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdagavond van de heer van der Klugt van NZLokaal, gaf portefeuillehouder burgemeester Goedhart antwoord op de vraag of de sloop van deze toch monumentale bollenschuur niet te voorkomen was geweest.

Volgens de burgemeester heeft de gemeente na twee jaar helaas nog steeds geen contact kunnen krijgen met de eigenaresse van het pand die woonachtig is in Frankrijk. Ze is door de gemeente in al die jaren verscheidene keren aangeschreven, maar zij heeft nooit op onder andere de beschikking bestuursdwang gereageerd.

Uit onderzoek van een ingehuurd bureau bleek dat de bollenschuur in maart 2016 zeker een monumentale waarde had, maar dat het pand in een te slechte slechte staat verkeerde om er, zeker zonder betrokkenheid van de eigenaar, nog wat mee te kunnen doen.

Toen onlangs de achtergevel eruit viel vond het college het uit veiligheidsoverwegingen tijd om de boel te slopen, aldus de burgemeester. Het college gaat nog pogingen ondernemen om bijvoorbeeld door middel van een veiling de kosten te verhalen op de eigenaresse van het pand en de grond.

Foto's BON: voor en na de sloop Herenweg 344.