Datum: 30-05-2020 - 08:03
31
me
'16

Toneelgroep Raponsel speelt succesvolle ‘Bingo!’ in de Schelft.

Afgelopen vrijdag en zaterdagavond (27-28 mei) speelde theatergroep Raponsel het toneelstuk ‘Bingo!’ in de theaterzaal van de Schelft. Op een verhoogd podium zit mevrouw Godthelp, een dame op leeftijd, te haken. Naast haar de oude heren Schonewille, Slootjes en Speksnijder...

Allemaal in afwachting van de, door een overenthousiaste activiteitenbegeleidster, georganiseerde bingo. Een bingo met een extra feestelijk tintje vanwege het 30-jarig jubileum van mevrouw Wolmerstett. Mevrouw Wolmerstett en mevrouw de Kwaasteniet, vrijwilligsters van het eerste uur, zijn sceptisch over de komst van een nieuwe vrijwilligster en helemaal wanneer dit een man blijkt te man: Hennie, die tot overmaat van ramp zijn praatzieke zuster meebrengt. 

Met name mevrouw de Kwaasteniet belandt op een gegeven moment in een totale nervous breakdown wanneer  het serviesgoed zomaar op een ander e plek wordt gezet.  Smekend valt ze op haar knieën: ‘Laat die glaasjes staan!’  Uiteindelijk belandt ze op een zwart houten blok, naast de bejaarden. Daar blijft ze de rest van de voorstelling verdwaasd zitten. Henneke, de luie en zeer luchtig geklede leerling-verpleegster, zit er inmiddels ook al.

En nadat de ervaren, maar ook gefrustreerde verpleegkundige, Antoinette, diverse keren het podium op en neer holt, met steeds meer handdoeken, luiers, katheterzakken en uiteindelijk een gevulde urinaal, belandt ze naast de anderen, net als haar jonge, idealistische teamleidster, die niet opgewassen blijkt tegen alle licht ontvlambare personages. Een alerte en ook intrigante schoonmaker maakt het absurde gezelschap compleet.

In ‘Bingo!’ worden alledaagse gebeurtenissen in een verzorgingshuis op absurde wijze uitvergroot. Zo ontstaan allerlei verwarrende en komische conversaties  waarbij de personages diverse keren verzuchtend stil staan bij het verglijden van de tijd. De toneelscènes worden afgewisseld door livemuziek. Begeleid door een piano en een basgitaar zingen Henneke (Jackelien van der Bent) en Tanja (Rianne Hazenoot) de sterren van de hemel. Van het vrolijk oubollige ‘Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen’ , het ontroerende ‘Droomland’ tot een prachtig ingetogen versie van ‘De oudjes’ van Jacques Brel.

Niels van de Nieuwendijk tekende voor het lichtplan, Jos van Varik voor de toneelteksten en regie.

Tekst Raponsel - Foto: Wim Kersbergen.