Datum: 05-06-2020 - 11:42
26
me
'16

Jeugdbrandweer Noordwijkerhout in actie op 6e Veiligheidsdag Noordwijk.

De 6e editie Veiligheidsdag Noordwijk op zaterdag 4 juni is zeer afwisselend met spectaculaire demonstraties en veel leerzame activiteiten voor jong en oud. Voorzitter Pieter van den Brink spreekt van een zeer uitgebreid programma waaraan ruim 160 vrijwilligers van circa 45 organisaties...

geheel belangeloos hun medewerking verlenen. “Met elkaar willen wij op deze dag laten zien hoe verschillende organisaties omgaan met veiligheid en met name de integrale aanpak van calamiteiten die groter zijn van aard.

Daarnaast vinden wij het belangrijk om veel aandacht te geven aan de jeugd, bijvoorbeeld via de leerzame puzzeltocht. Kinderen die de puzzeltocht van een uur voltooid hebben, zullen op alle fronten iets geleerd hebben waar ze in het dagelijkse leven profijt van hebben”, aldus Van den Brink.

Land-, zee- en luchtacties
Tussen 10.30 en 11.00 uur landt de Alouette III-helikopter van de Luchtcomponent van Defensie België op de Koningin Wilhelmina Boulevard. Rond 11.00 uur arriveert ook de Eurocopter Dauphin van de NHV Group om samen met de KNRM een reddingsdemonstratie te geven. Beide helikopters zijn tot het einde van het evenement te bezichtigen op de Oranje Promenade van de Hotels van Oranje.

Ook de Politie, Brandweer en Ambulancedienst houden een geïntegreerde reddingsoefening en ’s middags wordt de oude reddingboot Kurt Carlsen gelanceerd. Dit jaar zijn ook hulpverleners van Ready2Help aanwezig. Ready2Help is het burgerhulpnetwerk van het Nederlandse Rode Kruis.

Activiteiten voor jong en oud
Bezoekers kunnen ook zelf in actie komen met de Astronaut Trainer van Space Expo, de kantelsimulator van VVN, de klimwand of de vaarsimulator van de Vloot en Roadshow Koninklijke Marine. Ook op het strand (afrit 19) is van alles te beleven bij de ‘Reddingsbrigade Experience’.

De jeugd tot zes jaar kan onder andere ‘brandjes’ blussen, zeetje houwen, op het springkussen of op de foto met Rinus Redder. De Jeugdbrandweer post Noordwijkerhout assisteert bij diverse activiteiten.

De puzzeltocht is voor kinderen van zes jaar en ouder. Een goed ingeleverd puzzelformulier levert een leuk presentje op aangeboden door ruimtevaartcentrum ESA en Netherlands Space Office.

Dagprogramma (klik hier voor het volledige programma + tijden)
Burgemeester J. Rijpstra en de heer N. Zuurmond, Hoofd Noodhulp Nationaal van het Nederlandse Rode Kruis, openen het evenement om 10.00 uur. Tijdens het evenement wordt tevens het NK Makreelroken gehouden, georganiseerd door HSV De Sportvisser. Muzikale omlijsting door Harmoniekapel Crescendo en het Shantyfestival.

Het evenement duurt tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Voor sommige activiteiten geldt een minimum lengte of leeftijd. Het dagprogramma staat vermeld op de website en de actuele (helikopter-) tijden zijn te volgen via social media. De Veiligheidsdag Noordwijk wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Noordwijk en de Hotels van Oranje. www.veiligheidsdagnoordwijk.nl

Tekst en foto's Veiligheidsdag Noordwijk