Datum: 08-08-2020 - 13:11
02
me
'16

Passie II presenteert zijn deelnemers deel vijf: 6 mei komt dichtbij. (foto's generale repetitie)

Op vrijdag 6 mei aanstaande wordt ‘Passie II – Noordwijkerhout in Oorlogsjaren’ opgevoerd in de tuin van de Sint Bavo aan de Langevelderweg. Een op waarheid berust verhaal over Noordwijkerhout in de Tweede Wereldoorlog. Spel wordt hierin afgewisseld met passende...

hedendaagse liedjes. Een enorme productie met veel vrijwilligers, solisten, koren, spelers, muzikanten en dit jaar in samenwerking met Muziekvereniging St. Jeanne d’Arc. De harmonie van muziekvereniging St. Jeanne d’Arc bestaat uit ongeveer 45 leden. Het repertoire van de harmonie is zeer uiteenlopend.

Zo wordt traditionele harmoniemuziek moeiteloos afgewisseld met lichte muziek en popmuziek. Daarnaast heeft de harmonie van muziekvereniging St. Jeanne d’Arc inmiddels veel ervaring opgedaan met het begeleiden van zangers, zangeressen en bands. Veel van deze begeleidingsarrangementen zijn geschreven door de dirigent en muzikaal leider Michel de Haas.

 

De harmonie van muziekvereniging St. Jeanne d’Arc is vanaf januari begonnen met het instuderen van de arrangementen voor De Passie. Inmiddels zijn de muzikale vorderingen zover dat de gezamenlijke repetities met koor en de zangers en zangeressen in de finalefase zijn beland. Het is prachtig om te zien hoe gezamenlijk wordt toegewerkt naar de einddatum van zes mei.

 

Men kijkt dan ook enorm uit naar zes mei. Naast de harmonie zullen Martijn Pompe, Pieter Aandewiel en Teon Brama als Passieband deel uitmaken van dit orkest. De muzikanten staan te popelen om een mooie productie ten tonele te brengen waar (met een beetje steun van de weergoden) een massaal publiek  op af kan komen.

Het verhaal:
Regisseur Peter van den Berg heeft dit jaar een eigen script geschreven. Hierbij heeft hij samengewerkt met Jan Huijsmans. Huijsmans heeft ervaring met schrijven maar het schrijven van een script was voor hem een uitdaging. Jan geeft aan: “Het wordt een verhaal van Noordwijkerhout in de Tweede Wereldoorlog verteld tegen een uniek historisch decor: de voortuin van de voormalige inrichting Sint Bavo”.

Van den Berg en Huijsmans zijn bij het schrijven geholpen door Abe Bader. Bader is vrijwilliger bij museum Novato en heeft mede hierdoor veel kennis van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noordwijkerhout. “De samenwerking verliep prima”, aldus van den Berg. Voor zo’n grote productie is er naast een regisseur ook een eindregisseur nodig.

Deze heeft de stichting gevonden in Yvonne Pompe die deze rol vol overgave vervult. Het stuk begint feestelijk wanneer de Bavo 25 jaar bestaat. Maar al snel verandert de sfeer en slaat de angst toe. We zien hoe de Duitsers steeds meer het normale leven van de Noordwijkerhouters beperken. Onschuldige mensen worden opgepakt.

Een Noordwijkerhouts gezin sluit zich aan bij de NSB, de drie zonen gaan bij de SS en vertrekken naar Duitsland. De dochter van dit gezin zet zich hiertegen af en sluit zich aan bij het verzet. We zien hoe Mussert in Noordwijkerhout is geweest en hoe de rol van de burgemeester was ten tijde van de oorlog.

Mede omdat ‘de Passie’ van vorig jaar op Goede Vrijdag een enorm succes was, heeft het bestuur (Ria Vink, Martijn Pompe, Peter van den Berg, Martijn Barnhoorn en Anita van der Zon) besloten om dit jaar weer een productie neer te zetten. Een ander verhaal met dezelfde opzet: een verhaal dat je raakt omrand door passende, hedendaagse, herkenbare muziek.

Mede dankzij de medewerking van alle vrijwilligers wordt dit opnieuw, naast al de prachtige muziek en het aangrijpende spel, een visueel spektakel. Dit wil je niet missen!

Voor mensen die niet gedurende de hele voorstelling kunnen staan, heeft het bestuur (slechts 100) zitplaatsen geregeld. Kaartjes voor deze zitplaatsen kunnen voor € 2,50 gekocht worden op 4 mei tussen 14.00 – 16.00 uur bij Vink Multimedia in de Dorpsstraat op vertoon van een geldige legitimatie.

 

De uitvoering is voor publiek gratis toegankelijk, maar zaken als podia, geluid, licht, technici inhuren kost uiteraard veel geld. De Stichting Passie van Noordwijkerhout is geheel afhankelijk van donaties en sponsoring.

Hiervoor is een speciaal rekeningnummer: IBAN NL97 RABO0301 2923 37 waarop u uw gift kunt overmaken. Wilt u dit project liever contant steunen? Bij Vink Multimedia in de Dorpsstraat staat de “Passie Spaarpot”. Ieder bedrag is van harte welkom!

Op 6 mei 2016 wordt Passie II, Noordwijkerhout in Oorlogsjaren gespeeld. Om 20.30 start de voorstelling, voor het hoofdgebouw van de Sint Bavo aan de Langevelderweg. Meer informatie? Kijk op www.facebook.com/passievannoordwijkerhout.

Tekst Passie NWH en foto's BON generale repetitie.