Datum: 26-09-2023 - 18:34
24
apr
'16

Woensdag 4 mei dodenherdenking in de St. Jozefkerk.

De Oranjevereniging organiseert in opdracht van de gemeente Noordwijkerhout, op woensdag 4 mei om 18.45 uur de dodenherdenking in de St. Jozefkerk. Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt...

Voor 2016 is gekozen om het meerjarenthema ‘Vrijheid geef je door’ te blijven gebruiken. Om het thema een ander accent mee te geven dan voorgaande jaren is in 2016 het onderwerp 'de vrijheid omarmd' meegegeven.

Medewerking zal o.a. worden verleend door Muziekvereniging De Harpe Davids, scoutinggroep St. Jozef-Emerentiana, leerlingen van OJBS De Regenboogschool, diverse solisten, een gastspreker, burgemeester G. Goedhart en het bestuur van de Oranjevereniging Noordwijkerhout.

Om 20.00 uur is er gelegenheid om twee minuten stilte in acht te nemen bij het oorlogsmonument voor het gemeentehuis. Het bestuur van de Oranjevereniging verzoekt de inwoners van Noordwijkerhout de vlag, zonder wimpel, vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen.

Nederland kent ruim 3.500 oorlogsmonumenten.

Al 1430 basisscholen hebben een monument in hun dorp of buurt geadopteerd. Leerlingen krijgen onderwijs over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende rituelen. De leerlingen wonen een herdenking bij het monument bij en dragen bijvoorbeeld hun zelfgeschreven gedichten voor. 

OJBS De Regenboogschool adopteert dit jaar het oorlogsmonument bij het gemeentehuis van Noordwijkerhout. Achter elk monument schuilt een verhaal over oorlog, onderdrukking, vervolging en verzet. Bovendien zeggen ze ook iets over normen en waarden.

De Oranjevereniging Noordwijkerhout vraagt ieder jaar een andere basisschool hun bijdrage te leveren aan de 4 mei herdenking. Leerlingen uit groep 7 en 8 zullen op 4 mei een gedicht voorlezen tijdens de herdenkingsdienst. Tevens leggen zij een bloemenkrans, namens alle kinderen uit Noordwijkerhout, bij het monument.

Voor meer informatie: zie de website www.ovnwh.nl

Foto BON