Datum: 11-08-2020 - 02:59
22
apr
'16

Spelregels vrijmarkt tijdens Koningsdag in Noordwijkerhout.

In verband met de handhaving van de openbare orde, veiligheid en gezondheid stelt de gemeente Noordwijkerhout ‘spelregels’ en regels voor de veiligheid tijdens de vrijmarkt op woensdag 27 april (Koningsdag) in het centrum van Noordwijkerhout vast. Deze zijn als volgt...

Waar mag ik staan?
De gemeente Noordwijkerhout heeft een gebied aangewezen waar de vrijmarkt plaatsvindt. Onder aan de pagina kunt u de plattegrond hiervan bekijken. Het gebied waar de vrijmarkt is toegestaan ligt in het centrum en omvat de volgende straten; de Havenstraat (vanaf Koninginneweg tot de Dorpsstraat), het Marktplein, de Dorpsstraat, gedeelte Zeestraat van de Dorpsstraat tot aan de Victoriberg.

In het vrijmarktgebied mogen particulieren/bewoners hun tweedehands spullen verkopen. Er moet een doorgang van 3,5 meter worden vrijgehouden voor de bereikbaarheid van hulpverleningsdiensten. Brandkranen moeten worden vrijgehouden, zodat ze goed zichtbaar zijn en de brandweer hier gemakkelijk gebruik van kan maken.

Horecagelegenheden (terrassen), winkeliers en omwonenden mogen geen hinder ondervinden. Houd daarom de entrees en (nood)uitgangen van de horecagelegenheden, winkels en woningen vrij.   

Wanneer mag ik een plaats innemen?
De vrijmarkt begint op 27 april om 07.00 uur en eindigt om 18.00 uur. Iedereen mag vanaf  07.00 uur een plekje zoeken. Let op! Je mag in de dagen voor Koningsdag geen plek(ken) reserveren.

Niet toegestaan is
Particulieren mogen op straat geen alcoholhoudende drank en/of bederfelijke etenswaren verkopen. Voorbeelden van bederfelijke waar zijn: vis en visproducten (vers, gekookt of gestoomd), snacks, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten, zachte en verse kaas, nat gebak en puddingbroodjes, salades, voorgesneden groenten en rauwkost, vers vruchtensap, tahoe en tempeh, olijven, beslag voor poffertjes en pannenkoeken of voorgebakken frites.

De Voedsel en Waren Autoriteit (voorheen Keuringsdienst van Waren) controleert streng op de naleving van de wettelijke regels voor voedselbereiding. Er mogen geen dieren verkocht worden. Er zijn uitsluitend grondplaatsen; kramen zijn niet toegestaan.   

Waar moet ik parkeren?
Het is niet toegestaan om met de auto het terrein van de vrijmarkt te betreden. Op de plattegrond staat aangegeven waar u uw auto kunt parkeren.   

Wat moet ik opruimen?

Voordat u de plaats verlaat, moet u deze en de onmiddellijke omgeving ‘bezemschoon’ achterlaten. Wanneer dit niet gebeurd, kunnen de gemaakte kosten op u worden verhaald. Niet-verkochte spullen moeten na afloop van de markt meteen worden meegenomen. Aanwijzingen van de politie, brandweer  en de toezichthoudende ambtenaren dienen te worden opgevolgd.

Onverkochte huishoudelijke spullen Koningsdag blijven waardevol
Gemeente en Meerlanden vragen inwoners hun onverkochte spullen in te leveren. Koningsdag is hét moment van het jaar waarop gebruikte huishoudelijke spullen uit kelders, kasten en schuren worden gehaald om voor een zacht prijsje verkocht te worden op de vrijmarkt.

Toch raken veel mensen niet al hun spullen kwijt en blijven ze aan het einde van de dag zitten met speelgoed, kleding, servies, kleine elektrische apparaten en andere huishoudelijke spullen.

Deze onverkochte huishoudelijke spullen zitten nog vol met waardevolle grondstoffen. Gooi de spullen niet weg maar lever ze gescheiden in zodat de spullen gerecycled kunnen worden. Dat is duurzaam denken!

Gescheiden inzameling
Breng onverkochte spullen naar de milieustraat of een kringloopwinkel in de buurt. Kleine elektrische apparaten kunnen ook bij de WeCycle-inleverpunten in onder meer supermarkten worden ingeleverd. Textiel en schoenen mogen in een gesloten zak naar een verzamelcontainer voor textiel. Op Koningsdag is de milieustraat gesloten.

Voorkom zwerfvuil
Als iedereen een handje meehelpt en zijn onverkochte spullen naar huis meeneemt en geen blikjes, flesjes en etenswaar op straat gooit, voorkomen we zwerfvuil en is de buurt na de feestelijke dag weer snel schoon. Na afloop van Koningsdag veegt Meerlanden in samenwerking met de gemeente straten en stoepen schoon.