Datum: 06-07-2022 - 12:04
11
apr
'16

Passie II presenteert zijn deelnemers deel 2: de spelers.

Op vrijdag 6 mei aanstaande wordt ‘Passie II – Noordwijkerhout in Oorlogsjaren’ opgevoerd in de tuin van de Sint Bavo aan de Langevelderweg. Een op waarheid berust verhaal over Noordwijkerhout in de Tweede Wereldoorlog. Spel wordt hierin afgewisseld met passende...

hedendaagse liedjes. Een enorme productie, met solisten, koren, spelers, muzikanten en dit jaar in samenwerking met Muziekvereniging St. Jeanne d’Arc. Daarnaast zijn er vele vrijwilligers bij betrokken. Een productie door en voor Noorwijkerhouters. Elke week stellen we deelnemers aan u voor. Deze week zijn dat de spelers (zie foto):

De voorstelling kent veel spelers en figuranten die het stuk neerzetten. We onthullen iets van het verhaal, zodat we een aantal spelers met hun rol aan u kunnen voorstellen. In de Tweedewereld Oorlog woonde in Noordwijkerhout het NSB gezin Dallinga. Hans en Corry zullen de rollen van heer en mevrouw Dallinga vertolken.

Hans en Corry spelen vaak komische rollen bij Toneelvereniging ODI. Voor hen is dit stuk een hele omschakeling. Ze zijn trots en vinden het een eer om in zo’n grote productie te mogen spelen. Anita van der Zon speelt Anna Dallinga, dochter van het gezin. Zij krijgt een relatie met een jongen uit het verzet.

De 3 zonen Dallinga worden gespeeld door Dirk van der Voort, Bart Vreeken en Sven Aartman. Deze jongens gaan later bij de SS en komen om in de oorlog. Anton Mussert (gespeeld door Jacques van Diemen), oprichter van de NSB, komt de familie Dallinga hoogstpersoonlijk condoleren.

Ook in Noordwijkerhout was er verzet tegen de Duitsers. Een groep vrienden maakte met elkaar het verzetskrantje ‘Hilversum III’. De vrienden worden gespeeld door Martijn Barnhoorn, Peter van den Berg, Alex Duivenvoorden, Peter van den Burg en Hans Duivenvoorden.

De Duitse bezetter wilde dat het leven in Noordwijkerhout gewoon doorging. Om alles in goede banen te leiden, bleven de burgemeester en wethouders belangrijk. Burgemeester Goedhart vertolkt de rol van Burgemeester van Iersel en Jack Wijnands speelt secretaris Jan Pijnenburg. Hun leiding wordt tijdens de oorlog voor een deel overgenomen door de Duitse Ortzkommandant. Deze rol wordt op een overtuigende wijze gespeeld door Jeroen Kortekaas.

Naast deze spelers zijn er veel figuranten welke u op de foto kunt zien. Iedereen is zeer enthousiast. De repetities zijn nu op het punt dat iedereen meedoet. Orkest, band, spelers, koren en solisten repeteren samen en zien dat alle stukjes op hun plaats vallen. Het is een mooi en indrukwekkend verhaal wat zeker de moeite waard is om te komen zien en beleven op 6 mei.

Nog wat opmerkingen van bovenstaande spelers:

“Het wordt geweldig! Dit wordt nog groter en indrukwekkender dan 'de Passie' van vorig jaar rondom de Witte kerk!”, “Wij geloven dat dit een prachtig spektakel gaat worden, dat je kippenvel momenten zal bezorgen en wat je zeker niet mag missen”, “Een belevenis die zeer indrukwekkend zal zijn, ook de locatie is een zeer goede sfeerbepaler”,

“Ik verwacht dat menig Noordwijkerhouter verrast zal zijn over de gebeurtenissen van toen”, “Tijdens de doorloop repetities heb ik al menig kippenvel moment en tranen in m'n ogen gehad”, “Het wordt een heel indrukwekkend en mooi stuk. Heel iets anders dan vorig jaar”, “Dit is iets waar ons dorp trots op zal zijn. Het laat zien dat herdenken op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei niet vergeten mag worden.”

De uitvoering is voor publiek gratis toegankelijk, maar zaken als podia, geluid, licht, technici inhuren kost uiteraard veel geld. De Stichting Passie van Noordwijkerhout is geheel afhankelijk van donaties en sponsoring. Hiervoor is een speciaal rekeningnummer: IBAN NL97 RABO0301 2923 37 waarop u uw gift kunt overmaken.

 

Wilt u dit project liever contant steunen? Bij Vink Multimedia in de Dorpsstraat staat de “Passie Spaarpot”. Ieder bedrag is van harte welkom!

Op 6 mei 2016 wordt Passie II, Noordwijkerhout in Oorlogsjaren gespeeld.  Om 20.30 start de voorstelling, voor het hoofdgebouw van de Sint Bavo aan de Langevelderweg. Meer informatie? Kijk op www.facebook.com/passievannoordwijkerhout.

Tekst en foto Passie NWH.