Datum: 02-06-2020 - 19:20
24
mrt
'16

Bewoners doen in woning bijzondere vondst uit de 2e Wereldoorlog.

Bij de verbouwing van het huis van Elly en Paul Somhorst op de Langevelderlaan, stuitten zij op een kistje achter een paneel. Zeer waarschijnlijk is dit kistje daar verstopt ten tijde van de 2e Wereldoorlog. De vinders zijn met het kistje naar NoVaTo gegaan. Voorzitter Abe Bader...

was blij verrast door deze vondst. Het huis waar het kistje is gevonden, is gelokaliseerd naast huis 'de Wra'. Dit laatste huis (zie foto) was tijdens de 2e Wereldoorlog de uitvalbasis van diverse verzetsgroepen. In 1942 werden strand, duinen maar ook Sancta Maria en omgeving verboden terrein en moest alles ontruimd worden.

In het kistje zitten een aantal voorwerpen, die waarschijnlijk verzameld zijn gedurende de oorlog. Abe weet bij alle voorwerpen een mooi verhaal, waaruit blijkt dat het echt een bijzondere vondst is. Zo zit er in de kist een exemplaar van de verzetskrant  'Hilversum 3'.

Het nieuws uit deze krant was afkomstig van de BBC en Radio Oranje. Deze zenders werden stiekem afgeluisterd en het nieuws werd uitgetypt. In eerste instantie werd het nieuws dubbelzijdig gestencild en daarna verspreid. Toen Hilversum III ook in kleur werd uitgegeven ging het stencilen over naar Buijze Pers in Noordwijk.

Wekelijks werd het uitgetypte exemplaar op de fiets van Noordwijkerhout naar Noordwijk gebracht. Hierbij moest de Duitse controlepost bij de tankwal, nabij het gesloopte kasteel Leeuwenhorst, worden gepasseerd. Buijze Pers stencilde de kranten, waarna het verzet voor verspreiding in de streek zorgde. Ook dit gebeurde weer in het geheim.

In de kist liggen ook een lederen handschoen en een NSB-ring. In  Noordwijkerhout woonden een familie waarvan 3 zoons naar Duitsland zijn gegaan en zich hadden aangesloten bij de SS. Zij zijn alle drie gesneuveld in Rusland.

In 1943 is Anton Mussert (oprichter van de NSB) in Noordwijkerhout langs geweest bij de ouders van de drie jongens om hen te condoleren. Omdat er ook een foto in het kistje zit, waar zeer waarschijnlijk dit gezin op te zien is, zou deze ring (en handschoen) hier mogelijk mee te maken kunnen hebben.

In het kistje zit daarnaast een brief, ondertekend door de Secretaris-Generaal van het Departement van Binnenlandse Zaken en verstuurd aan alle burgemeesters in Nederland. In de brief staat een oproep aan de burgemeesters om geen medewerking te verlenen aan de Duitsers als deze ingezetenen opriepen voor het verrichten van werkzaamheden ten bate van de Duitsers.

De brief was een perfecte vervalsing, welke opgesteld is door het verzet in Noordwijkerhout. Paul en Elly hebben het kistje aan NoVaTo overhandigd, zodat het toegevoegd kan worden aan de voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog in Noordwijkerhout.

Tekst - foto's Abe Bader NoVaTo.