Datum: 09-12-2021 - 04:56
14
mrt
'16

Gratis MeerCompost voor volkstuincomplexen en buurtmoestuinen.

Vrijdag 25 maart, Goede Vrijdag, organiseert Meerlanden voor de tweede keer de Moestuinendag. Volkstuincomplexen en buurtmoestuinen in de het verzorgingsgebied van Meerlanden kunnen op die dag gratis maximaal 5m3 MeerCompost laten bezorgen. Een goed moment...

voor tuinders om de bodem nieuwe energie te geven en te ervaren dat organisch keuken- en tuinafval (GFT) letterlijk het begin is van iets moois. Van GFT wordt compost gemaakt; door dit toe te voegen aan de bodem stimuleert het de groei van groente en fruit. Na het oogsten – en natuurlijk het eten – van de gewassen kunnen de schillen, loof en klokhuizen weer in de GFT-afvalcontainer om er compost van te maken.

Aanvragen
Moestuinders die in aanmerking willen komen voor maximaal 5m3 MeerCompost kunnen een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In de e-mail zetten ze de naam van het complex of buurtinitiatief, contactpersoon, het bezorgadres en de gewenste hoeveelheid compost. Maximaal 20 initiatieven komen in aanmerking voor de gratis MeerCompost, op volgorde van aanmelding.

Lokale keten sluiten
Het idee voor deze actie ontsproot op de Landelijke Compostdag, waarop Meerlanden in veertien gemeenten gratis 55.000 zakken MeerCompost uitdeelt. Onder moestuinders bleek ook vraag naar de natuurlijke compost uit keuken- en tuinafval.

Door op de Moestuinendag gratis in deze vraag te voorzien sluiten bewoners, gemeenten en Meerlanden samen de lokale voedselketen, van organisch afval naar voedsel. Het groenafval van de gewassen uit de tuinen wordt immers weer compost dat de groei van nieuwe gewassen stimuleert.

MeerCompost
MeerCompost is uitermate geschikt voor de moestuin. Het stimuleert de groei van gewassen, bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans en energie in de bodem.

De compost wordt gemaakt door een combinatie van vergisting en compostering van organische afvalstromen. MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en dierziekten. Kijk voor het gebruiksvoorschrift op www.beginvanietsmoois.nl.