08
mrt
'16

Leerlingen Hirado Japan op bezoek in Noordwijkerhout (Munnekeweij-Gemeentehuis). (foto's en filmpje)

Afgelopen donderdag 3 maart is er een vliegtuig vanuit Japan op Schiphol geland met daarin 12 leerlingen en begeleiding uit Hirado. Daarmee is een nieuwe uitwisseling gestart tussen het Teylingen College Leeuwenhorst en verschillende highschools uit Hirado. Deze uitwisseling...

gebeurd op basis van de stedenband Noordwijkerhout-Hirado Japan. De Nederlandse en Japanse leerlingen voeren samen in 11 dagen projecten uit op het gebied van o.a. muziek, sport en cultuur. De 12 Japanse leerlingen verblijven bij Noordwijkerhoutse gastgezinnen.

Naast de gezamenlijke lesuren staat er ook culturele uitwisseling op het programma. De Nederlandse en Japanse leerlingen laten elkaar kennis maken met de verschillende culturen, zoals de verschillende feesten en gebruiken in beide landen.

Er is door de Stichting Stedenband Hirado en het Teylingen College voor het vijfde jaar alweer een uitdagend programma samengesteld. Het intensief samenwerken en samenleven van de leerlingen bij de diverse uitwisselingen in de afgelopen jaren, heeft een sterke onderlinge band gegeven zowel in Hirado als in Noordwijkerhout.

Op dinsdag 8 maart stonden de bezoeken aan Munnekeweij en het Gemeentehuis op het programma.

Bezoek Munnekeweij:
Op dinsdagmorgen bracht het gezelschap een bezoek aan het Zorgcentrum Munnekeweij, in de Tuinkamer hielpen de leerlingen uit Hirado en van Leeuwenhorst mee met het inschenken van een kopje koffie en het uitdelen van een koekje.

Ze hadden een verrassing voor de bewoners en voerden speciaal voor hen verschillende leuke moderne Japanse dans op en speelde er een Japanse leerling op een traditioneel Japans muziekinstrument.

Na de uitvoering mochten de bewoners op een muzieknummer ook nog even lekker meedoen en als afsluiting werd gezamenlijk de Noordwijkerhoutse wals gezongen....tenminste door de Noordwijkerhouters!

Het werd leuke ontmoeting tussen de ouderen van Noordwijkerhout en de jongeren van Japan en het Teylingen College Leeuwenhorst.

Bezoek Gemeentehuis:
Na het bezoek aan Munnekeweij vertrok men naar het Gemeentehuis, waar ze een ontmoeting hadden met burgemeester Goedhart. In de ontvangst/trouwzaal hield burgemeester Goedhart een toespraak over de vriendschap en de stedenband tussen Hirado en Noordwijkerhout. Hij schonk aan zijn Japanse gasten een nieuwe vlag met het nieuwe logo van Noordwijkerhout.

De Japanse delegatie van de gemeente Hirado was lovend over de ontvangst door het Teylingen College en de Stichting Hirado in Noordwijkerhout en hopen ze van harte dat de stedenband en uitwisseling nog in lengte van jaren zich zal voortzetten en was er ook een presentje uit Hirado voor burgemeester Goedhart.

Eén leerlinge van de scholen in Hirado en twee leerlingen van het Teylingen College spraken in hun toespraak hun waardering uit voor de organisatie van de uitwisseling en bedankten iedereen voor de leuke en interessante tijd hier in Nederland.

De communicatie tussen de Japanse gasten en de Noordwijkerhouters gaat veelal in het Engels of met handen en voeten. Als het heel moeilijk wordt is gelukkig altijd nog de tolk Remco Vrolijk in de buurt om het een en ander te vertalen.

Na een korte pauze werd het gezelschap rondgeleid in de oude raadszaal van het Gemeentehuis en werd door de burgemeester uitgelegd hoe de hedendaagse gemeentelijke politiek in zijn werk gaat. Het bezoek aan het gemeentehuis werd beëindigd met de traditionele fotosessie op de trap en bordes van het Gemeentehuis.

Zondag 13 maart vliegt het gezelschap weer terug naar Japan, maar er volgen in de resterende dagen nog verschillende activiteiten in Noordwijkerhout en daarbuiten.

Foto's redactie BON. Klik hier voor het filmpje van de dans in Munnekeweij.