Datum: 28-05-2023 - 05:55
26
feb
'16

RTL-nieuws: RTL Z-presentatrice start klasje voor vluchtelingen in Noordwijkerhout.

Een Syrische jongen uit Noordwijkerhout kreeg al een tijdje huiswerkbegeleiding van Sanne Boswinkel uit Noordwijkerhout toen ze bij hem thuis kwam. "Daar zag ik zijn 12-jarige neefje zitten, voor wie geen plaats meer was op school." Vier weken later zat die jongen nog...

steeds thuis. "Toen ben ik zelf aan de slag gegaan."

Vluchtelingenkinderen vallen in Nederland automatisch onder de leerplichtwet. Binnen 72 uur na aankomst zouden kinderen al onderwijs moeten krijgen. Dit geldt ook voor kinderen van statushouders, mensen die de hele asielprocedure al hebben doorlopen.

Toch vallen middelbare scholieren vaak tussen wal en schip, ontdekte Boswinkel. Zij moeten eerst naar een taalklas om Nederlands te leren. Maar dat zorgt voor problemen. "Ik woon in de Bollenstreek. Alle kinderen uit die streek moeten naar de taalklas op het Da Vinci-college in Leiden. Maar die zat binnen no time vol.

Zelf aan de slag
Geen plek in de taalklas, geen onderwijs. En dus zitten leerplichtige kinderen thuis. Een jongen zat al maanden thuis. "Iedereen begrijpt dat het een slecht idee is om kinderen zo lang thuis te laten zitten", zegt Boswinkel. Ze besloot zelf aan de slag te gaan.

"Ik wilde in dat gat springen, totdat de kinderen naar een taalklas kunnen." Boswinkel ging in gesprek met de gemeente. Eind januari kreeg ze groen licht. "We zijn natuurlijk officieel geen school, maar mogen wel jongeren opvangen."

Op Facebook deed ze oproepjes. "Binnen een week had ik de inventaris en docenten geregeld. Op 1 februari kreeg ik de sleutel van een leegstaand klaslokaaltje. Die dag hebben we samen met vier jongeren en de vrijwilligers het lokaal schoongemaakt en ingericht. Op 2 februari zijn we gestart met de lessen."

Sleutel van het huis
Boswinkel is begonnen met vier Syrische jongens. Inmiddels zijn er ook vier Eritrese kinderen aangesloten. "We hebben contact met Vluchtelingenwerk. Zodra een gezin in Noordwijkerhout de sleutel van hun huis krijgt, vertelt een vrijwilliger dat de grote kinderen zich bij mij kunnen melden."

Een van de mensen die reageerden op Boswinkels oproepje is Sonja Leder. Twee jaar geleden stopte ze met haar werk als basisschooljuf. "Die kinderen vallen tussen wal en schip. Ze zijn hier, dus dan moet je er ook wat mee. Ik heb veel ervaring als juf en vind het leuk dat ik dat nog kan overdragen."

"De jongeren boeken meteen vooruitgang. Je merkt dat ze heel graag van je willen leren. En het is vrijblijvend, maar ze komen stipt op tijd en zijn heel gemotiveerd."

Elke maandag, dinsdag en donderdag tussen 09.00 uur en 13.00 uur komen de kinderen bij elkaar. "Bij binnenkomst geven ze een hand, daarna gaan we in kleine groepjes het huiswerk nakijken. Vervolgens krijgen ze een taalles. Als we 's middags naar de markt gaan, is dat ook het thema. Dan leren we ze woorden die daar terugkomen", vertelt Sonja.

Langsgegaan bij de brandweer
De jongeren gaan dus veel op pad. Zo is de wijkagent in de klas geweest en zijn de kinderen langsgegaan bij de brandweer. "Daarna worden dan woorden behandeld die daarmee te maken hebben", vertelt Boswinkel. "Ze zijn nu vier weken bezig en je ziet nu al dat de communicatie beter wordt."

Het gaat er dan ook niet om dat de leerlingen de tafel van twaalf foutloos kunnen opdreunen. "We willen dat ze een dagritme hebben, andere Noordwijkerhouters leren kennen zodat ze op straat mensen gedag kunnen zeggen. We hopen dat ze leren begrijpen hoe school hier werkt. Als ze naar de taalklas gaan, zijn ze vijf dagen per week van 9 tot 4 onder de pannen. Dat is pittig. Het is daarom belangrijk dat ze vast ritme krijgen."

Boswinkel hoopt dat op 1 april aanstaande voor alle kinderen het juiste vervolg is gevonden. "Maar helemaal gerust ben ik daar nog niet op."

Bron tekst RTL-nieuws, foto's Sanne Boswinkel.