Datum: 22-09-2020 - 12:57
15
feb
'16

Concert eindexamenkandidaten 'Leeuwenhorst klassiek' van hoog niveau.

Afgelopen vrijdag gaven de eindexamenkandidaten 'Muziek' van Leeuwenhorst een prachtig concert. Het eindexamenconcert is een vast onderdeel van het schoolexamen waarbij iedere kandidaat een modern en een 'klassiek' werk ten gehore moet brengen. Daarnaast moeten zij samen...

met andere leerlingen in ensembles spelen en natuurlijk zingen zij mee in het 70 man sterke bovenbouwkoor.

Vanwege het grote aantal kandidaten is het concert dit jaar opgesplitst in twee afzonderlijke concerten: een klassieke avond en een moderne avond. Bijkomend voordeel van deze splitsing is dat de klassieke werken veel beter tot hun recht komen. Alles werd onversterkt uitgevoerd in de prachtige akoestiek van de sfeervolle Julianakerk in Sassenheim.

Het grote koor opende al binnen marcherend met een krachtig  “Past time” van Henry VIII. Daarna volgde Thomas Pijnacker  met ”E lucevan le stelle” van Puccini. Je mag niet verwachten van deze jonge ongeschoolde stemmen dat dit soort klassiek repertoire perfect gezongen wordt, maar desondanks wist Thomas dit lied vanaf de eerste noot met veel inleving en overtuiging neer te zetten: een knappe prestatie. 

Hetzelfde geldt voor Rutger van Kamp (Ihr Bild, Schubert) en Marieke de Klerk ( Ave Maria, Schubert), die ook in de hoge noten moeiteloos een prachtig klassiek timbre liet horen.  Valerie Timmers  zong  met veel overtuiging  en durf  het introverte, maar vaak onderschatte “Pie Jesu” uit het Requiem van Faure. Bijzonder was de bijdragen van Guus Weijers die het bekende “Fur Elise” op basguitaar speelde.,

De pianosolo’s door Naomi Garcia Abrahamse (Turkse Mars, Mozart) en Madelein van Wezel (Sonate Pathetique, Beethoven)  en de gitaarstukken (Miquitte de Bruin, Isa Bom  en Sjim van Dinter) waren stuk voor stuk van een hoog niveau en werden met veel muzikaliteit uitstekend uitgevoerd. Zij kwamen in deze akoestiek prachtig tot hun recht, net als het Menuet voor fluit van George Bizet door Isabel Durieux.  Madelein en Bart verdienen een extra compliment voor de pianobegeleidingen die zij moeiteloos voor hun rekening namen.

Bijzonder ook waren de ensemblestukken  van 6vwo-groep. Minimalmuziek van Terry Riley waarbij de groep in staat was de juiste “meditatieve” sfeer op te roepen met de vele kleine herhalingen die zo typerend zijn voor dit soort muziek. En een Fuga van Bach uitgevoerd op Boomwackers: een knap stukje samenspel.

Het bovenbouwkoor liet zien dat het het afgelopen jaar een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dit jonge, fris klinkende koor was goed in balans in  het “Hostias” uit het requiem van Mozart. De avond eindigde met een bijzonder uitvoering van Rossini’s Willem Tell ouverture op slagwerk door Nino Langelaan en Daan Krijger.

Onder de inspirerende leiding van muziekdocenten Rudolf Draijer, Henny Mugge en Peter Geurts is er een sfeervol concert van een verrassend hoog niveau neergezet. Hopelijk het begin van een nieuwe traditie.

Foto's PR