Datum: 18-04-2021 - 13:17
08
feb
'16

Professor Scherder kijkt met leerlingen van Noordwijkerhoutse basisscholen naar kunst.

De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Regenboog, De Optimist, Prinsenhof en Sint Victor uit Noordwijkerhout gaan op maandag 15 februari 2016 naar de voorstelling Hotel Perdu in De Muze. Ze krijgen gezelschap van professor Erik Scherder. Hij is neuropsycholoog – bekend van...

De Wereld Draait Door – en neemt in samenwerking met Kunstgebouw ter plekke een korte film op over het belang van kijken naar kunst voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

Voor de leerlingen uit Noordwijk, Noordwijkerhout, Katwijk, Voorhout, Teylingen, Lisse, Oegstgeest, Wassenaar, Voorschoten, Leiderdorp en Kaag en Braassem is kijken naar kunst inmiddels vertrouwd. Zij genieten al jaren van Kijk|Kunst, een programma van Kunstgebouw waar 326 scholen in 37 Zuid-Hollandse gemeenten aan deelnemen.

Hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU Erik Scherder: “Kunst, bijvoorbeeld het kijken naar theater, het lezen van een boek en het bespelen van een muziekinstrument, daagt de hersenen uit. Het doet een beroep op creatieve processen. Precies dat is wat de hersenen nodig hebben om te groeien naar het hoogst haalbare niveau.”

De voorstelling Hotel Perdu van theatergezelschap Het Houten Huis is een goed voorbeeld van een creatief hoogstandje. In de voorstelling is het een komen en gaan van bizarre personages. De receptionist van het hotel houdt de deur open voor een storende radio en slaat zijn arm om een kriebeltrui. Het hotel is een troostrijke plek voor iedereen die zich verloren voelt.

De receptionist spreekt iedere taal en verstaat ieder verdriet... Hotel Perdu won in 2014 de Zapp Theaterprijs en een Zilveren Krekel. In de klas zullen de leerlingen het thema ‘je verloren voelen’ verder bespreken en doen verschillende theateropdrachten.

Foto's Saris & Den Engelsman