Datum: 25-09-2023 - 05:07
10
sep
'23
Nina Tetteroo zwemt naar titel Nederlands Kampioen Openwater. (foto's)
Geschreven door PR
Foto's Redactie BON

Nina Tetteroo zwemt naar titel Nederlands Kampioen Openwater. (foto's)

Vrijdag 8 september en zaterdag 9 september 2023 vond in het water van de Biesbosch het Nederlands Kampioenschap Openwater zwemmen plaatst. De kermis-vrijdag werd ingeruild om aan de laatste wedstrijd van het seizoen deel te nemen. De afgelopen maanden liet Nina Tetteroo zien dat ze grote sprongen heeft gemaakt ten opzichte van vorig seizoen. Ze kon zich meten met de beste van haar leeftijd. Nina kon aanhaken bij de grote (volwassen) meiden. De 1000 en 2000 meters...

zagen eruit alsof het haar makkelijk afging. Vele uren training gingen eraan vooraf, net als een paar weken rust na het wedstrijdseizoen in het binnenzwembad. Vrijdagavond stond Nina klaar voor haar favoriete 2500 meter vrije slag. Het water was prima, aan de wal was het snik heet.

Waar ze vorig jaar 5e werd, was er nu een reële kans op medaille. Maar je moet het nog wel even doen. De 2,5 km was ingedeeld in 3 rondjes. Strak om de boei was de opdracht, dat had ze op de club nog geoefend van de week. En probeer geen meters meer te maken dan nodig is. Bij de massastart was het dringen, maar ze kwam snel in haar slag.

De grote meiden zwommen direct weg, Nina volgde in een klein groepje erachter. Nina kon wegzwemmen uit het groepje. Op weg naar de achtervolging van de koplopers. Vanaf de kant was te zien dat het gat met haar achtervolgers steeds groter werd. Maar dichter bij de koplopers komen lukte haar niet. 1500 meter zwom ze alleen door het beste zwemwater van dit seizoen, aldus Nina.

Door de verschillende leeftijdscategorieën bij elkaar was het spannend en ook lastig om te zien op welke plek Nina lag. Na 37 min en 14 sec tikte Nina als 6e aan. De 6e tijd van alle junioren meiden, maar de eerste tijd van de categorie waar Nina in zwemt. Nina is Nederlands Kampioen meisjes junioren 1 en 2 op de 2500 meter!!!

Na een nachtje op de plaatselijk camping stond Nina zaterdagochtend om 9.00 uur klaar voor 1500 meter schoolslag. Niet haar favoriet, maar deze slag gaat haar steeds beter liggen. Ze had er zin, maar de beentjes waren nog wel wat zwaar van de vorige dag.

Na het eerste rondje lag Nina als 3e in het veld van haar leeftijdscategorie. Solide heeft ze de race uitgezwommen, versnellen zat er niet meer in. Maar de 3e plaatst op het NK is wel een enorme verrassing en een trotse prestatie. In 28 min en 15 sec tikte Nina aan.

Twee NK-medailles had ze niet durven hopen, maar haar inzet loont. Ze traint veel en hard. Ze werkt naar doelen om zichzelf te ontwikkelen. Zwemmen is gewoon het liefste wat ze doet! Tijdens het Openwater seizoen zwemmen de zwemmers ook voor een klassement. Voor het klassement heb je meerdere kilometers nodig. Met iedere gewonnen kilometer verdien je 300 punten. Tik je als 2e aan dan krijg je punten naar ratio van de winnaar.

Alle punten van je gezwommen kilometers worden bij elkaar opgeteld en gemiddeld, dat maakt een ranglijst. Nina had nog 1000 meter vrije slag nodig om aan een vol klassement te komen. Zaterdagmiddag zwom ze na 4000 meter in benen nog eventjes een 1000 meter vrije slag. Lekker zwemmen en genieten van de laatste wedstrijd van dit seizoen. Ze zwom naar een mooie winst in 14 min en 18 sec.

Met 300 punten voor het klassement. Haar vrije slag klassement was vol en al haar punten waren genoeg voor een stijging in de ranglijst. Nina nam de kop over en heeft het klassement gewonnen. Voor het schoolslag klassement was Nina al zeker van de winst.

Het was een topweekend! Een gouden en bronzen medaille op het NK Openwater. Twee gouden medailles voor het winnen van de klassementen. En een gouden medaille van de organiserende vereniging voor haar laatste 100 meter vrij.

Tevreden keerde Nina terug naar Noordwijkerhout. Het Openwater-seizoen is voorbij, de competitie gaat beginnen. Waar Nina zwemt bij zwemvereniging De Columbiaan en uit komt in de eredivisie. Ben je nieuwsgierig geworden in wedstrijdzwemmen? Kom eens langs, een keertje meetrainen kan altijd!